Societat 24/05/2024

CCOO reclama a Educació que compleixi l'Acord Marc de millora educativa

El sindicat assegura que encara no s'ha creat ni reunit la comissió de seguiment, quan l'Acord fixa que ho ha de fer dues vegades cada curs

ARA Balears
3 min
Nois i noies escoltant en una aula d’una escola en una imatge d’arxiu.

PalmaCCOO ha reclamat a la Conselleria d'Educació i Universitat el compliment de l'Acord Marc educatiu signat amb el Govern del Pacte i ratificat amb l'actual executiu. "En paraules del conseller d'Educació, Antoni Vera i la presidenta del Govern, Marga Prohens, la intenció era complir-lo i millorar-lo entre les possibilitats que hi ha", diu el sindicat en un comunicat. CCOO ha registrat un document a la Conselleria, en què demana que es creï i convoqui la comissió de seguiment de l'Acord Marc, així com que les Meses Sectorials d'Educació, on s'hauran de negociar els punts recollits en l'Acord.

L'Acord estipula que "es crearà una comissió mixta i paritària de seguiment i coordinació [...] La comissió ha d'encarregar-se del desenvolupament, el seguiment i l'avaluació d'aquest Acord." La comissió de seguiment, assegura el sindicat, "encara no s'ha creat i, per tant, tampoc no s'ha reunit cap vegada durant aquest curs, quan l'Acord especifica que ho farà dues vegades durant cada curs escolar en què aquest sigui vigent.

Reconeixement dels tutors i reducció horària

El punt 22 de l'Acord fixa negociar una millora de les condicions en l'exercici de les funcions tutorials del personal docent. Aquestes millores encara no s'han negociat, i "les consideram primordials i urgents". "La funció del tutor no està reconeguda ni salarialment ni en reducció horària, quan la LOMLOE i la LEIB dona un caràcter prioritari a la funció tutorial i considera aquesta figura molt rellevant", argumenta CCOO. Respecte de les condicions laborals, el sindicat fa referència al punt 25, que estipula la regulació durant el curs 2023-2024 dels permisos retribuïts per assumptes propis i dels permisos sense retribució a tot el personal docent. La Mesa Sectorial lamenta CCOO, encara no s'ha convocat per negociar aquests permisos i poder tenir la seva regulació durant aquest curs. "Són uns permisos que hem reclamat en anteriors ocasions i continuen sense negociar-se a hores d'ara", lamenta el sindicat.

Per millorar el sistema educatiu, el sindicat fa referència a la reducció de les ràtios i al plantejament del Pla d'infraestructures. "Exigim que s'han de tractar aquests punts essencials per millorar l'educació a les Illes, ja que l'èxit educatiu passa per la reducció de ràtios que va lligada inevitablement a un necessari augment d'infraestructures", diu CCOO.

Pendents del Pla de climatització

Amb l'arribada de la calor guanya interès, i preocupa a parts iguals, el punt 35, que estableix que Educació proposarà un Pla de climatització de centres que contingui una auditoria de l'estat d'aquests i un pla d'inversions en el marc del Fons de Cooperació Territorial. L'inici d'elaboració del pla serà l'any 2023 i s'ha de finalitzar abans de final del curs 2023-2024. El sindicat apunta que encara no s'ha elaborat el Pla de climatització, ni l'auditoria de l'estat dels centres ni el pla d'inversions. "És un pla absolutament necessari en les nostres aules donada la climatologia dels darrers anys a l'Arxipèlag". Cal recordar, però, que la Conselleria d'Educació i Universitats ja ha donat el tret de sortida a la preparació del Pla de climatització dels centres educatius, una de les reivindicacions històriques dels sindicats i també de les famílies. Per fer-ho possible, s'ha establert un mecanisme de col·laboració amb la Fundació Universitat-Empresa de la UIB (FUEIB). Aquest organisme fa una anàlisi exhaustiva dels centres per després establir propostes específiques de millora i un estudi econòmic. L'estudi s'ha dotat amb 83.112 euros i es farà a 20 centres (vuit durant la primera fase) i a partir dels resultats es marcaran les intervencions necessàries, tant pel que fa a l'envolupant tèrmica dels edificis, com a les instal·lacions de climatització, l'adequació del sistema elèctric i la instal·lació de plaques fotovoltaiques. 

Menys burocràcia

La reducció de la burocràcia ha estat en els darrers anys una de les principals reivindicacions dels sindicats. El punt 33 de l'Acord Marc planteja que "s'elaborarà un pla de simplificació burocràtica que millori l'eficàcia en la gestió del centre i permeti una major dedicació dels docents a les tasques específicament educatives. Aquest pla s'ha d'elaborar durant el curs 2023-2024". CCOO assegura que, després "d'una primera i única reunió" per abordar el Pla de simplificació burocràtica, "no s'han fet cap altra acció ni s'han convocat les comissions per tractar la desburocratització i poder avançar en aquest curs, on ha de quedar elaborat, i que sigui d'aplicació com més aviat millor".

stats