El grup ecologista GEN-GOB, que va presentar al·legacions al projecte de Cemex, denuncia que l’empresa “no va considerar que la protecció d’un espai pogués ser un entrebanc important, com si l’estil de govern caciquista i servil als interessos del capital encara es trobàs per sobre de tot”. “Per sort, no ha estat així i la Comissió de Medi Ambient i els tècnics de Xarxa Natura han informat en contra de la desaparició d’aquest espai protegit”, explica en un comunicat de premsa. La vicepresidenta del GEN, Neus Prats, subratlla que “és incompatible l’activitat a Can Xumeu amb mantenir una ZEC”. “No és que alterin la zona, és que l’eliminen. Cemex és una multinacional i no es fa a la idea que algú li pugui dir que no per motius ambientals”, critica Prats. Des del GEN esperen que el tancament efectiu de la planta es faci “al més aviat possible”.
Cemex s'enfronta a una possible paralització de la pedrera de Can Xumeu
La Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears ha emès un nou informe desfavorable al projecte d'explotació i restauració de l'empresa
EivissaL’activitat minera a la pedrera de Can Xumeu, del municipi de Sant Josep de sa Talaia, de moment continua endavant. A pesar que la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears (CMAIB) ha emès recentment un nou informe desfavorable al projecte d’explotació i restauració presentat per Cemex, l’òrgan que ha de decidir paralitzar les feines que encara es duen a terme a la zona és el Servei de Mines (que depèn de la Direcció General de Política Industrial). L’empresa continua defensant el seu pla i ha interposat un recurs de reposició contra l’informe, i està previst que es resolgui el mes desembre, quan el ple de la Comissió haurà de tornar a pronunciar-se.
Aquesta pedrera, que està situada a la Serra Grossa, funciona com a indústria minera des de l’any 1966. Avui, gran part de la seva superfície està dins la Xarxa Natura 2000 i disposa de diferents tipus de protecció ambiental: Àrea Natural d’Especial Interès (ANEI) i Zona Especial de Conservació (ZEC), entre d’altres.
L’empresa Cemex apel·la al diàleg
Cemex també ha sol·licitat una reunió amb el vicepresident Juan Pedro Yllanes, responsable de la Conselleria de Transició Energètica, que du Política Industrial. “Estam convençuts que la resolució de la DIA [Declaració d’Impacte Ambiental] no s’ajusta a dret”, han assegurat a l’ARABalears fonts oficials de l’empresa, destacant que disposen de “l’assessorament i la col·laboració d’una entitat conservacionista de primer nivell [en referència a Cinclus] que insisteix que el projecte tindrà un impacte net positiu en aquest entorn”. No obstant això, segons recull l’acord de la CMAIB, el projecte d’explotació proposat preveu “continuar amb l’afecció dins ZEC, la qual cosa es considera que pot causar afeccions negatives sobre els hàbitats naturals i espècies d’interès comunitari pels quals es va declarar l’espai Xarxa Natura 2000”.
Des de la Conselleria de Transició Energètica del Govern confirmen que han rebut la petició de l’empresa de reunir-se amb el conseller i expliquen que es troben “a l’espera de com es resolgui el recurs de reposició interposat”. Per part de Cemex asseguren que volen evitar la via judicial: “Sempre empram la via de la diplomàcia corporativa, promovent el diàleg abans de qualsevol discussió judicial. Confiam que aquest diàleg prosperi i puguem tenir l’oportunitat d’argumentar i justificar els criteris tècnics del projecte per a una declaració favorable, sense necessitat d’haver de judicialitzar aquest assumpte”.
Cemex va presentar al·legacions el juliol i el setembre d’enguany, aquestes últimes, fora de termini. L’acord de la Comissió recull que d’aquestes últimes al·legacions “es desprèn la intenció per part del promotor de continuar amb l’explotació dins la zona catalogada com a Xarxa Natura 2000”.
El president de la Comissió, Antoni Alorda, destaca que s’ha escoltat la posició de Cemex en repetides ocasions i que el procediment ha estat l’adequat: “No es pot parlar d’indefensió o que no hàgim avaluat els seus arguments”. Alorda subratlla que no es pot fer malbé aquest espai després d’haver estat declarat Xarxa Natura. “Amb l’explotació, els seus valors serien malmesos, cosa difícil de rebatre, perquè una pedrera és una activitat molt agressiva”, afegeix. L’acord de la CMAIB recorda que “la tramitació ambiental de l’explotació de Can Xumeu ja va ser objecte d’un primer informe proposta de DIA amb sentit desfavorable el setembre del 2020”. De fet, Cemex intenta posar en marxa un projecte d’explotació i restauració des del 2018.
Assenyala Alorda que el més probable és que el recurs de reposició no pugui tramitar-se: “El que diu la llei és que davant una avaluació d’impacte ambiental no es pot recórrer. En tot cas, podran recórrer contra l’acord que adopti Mines amb motiu d’aquest dictamen, que per si mateix no dona ni lleva permisos ni autoritzacions”. “Però no sé què farà Mines”, afegeix. Alorda apunta que si, arribat el moment, l’empresa promotora decideix interposar un recurs administratiu contra la decisió que adopti Mines, “llavors sí que entrarem en el seu contingut”, però reitera que “no és escaient” recórrer contra l’informe mediambiental desfavorable.
L’acord de la Comissió afirma que “cap mesura correctora o projecte de restauració, per ben plantejat que estigui, podrà restituir la realitat ambiental alterada per les tasques d’explotació” i que “l’única actuació possible dins la zona ZEC és la restauració immediata”.