Palestina
Societat13/06/2024

Un centenar de persones es concentren davant Cort per exigir a la UIB que trenqui relacions amb Israel

Han cridat proclames contra el país i el suport que, diuen, li dona la UIB: "Israel assassina, la UIB patrocina", "Jaume Carot, prou complicitat"

ARA Balears

PalmaUn centenar de persones s'han concentrat aquest dimecres davant l'Ajuntament de Palma per mostrar el seu rebuig a les potencials sancions que la UIB pugui posar als acampats per Palestina que varen ocupar el rectorat contra el genocidi palestí i per demanar a la UIB que trenqui relacions amb les institucions israelianes i amb les empreses que hi col·laboren. Els concentrats han cridat proclames contra Israel i el suport que, diuen, dona la universitat al país: "Israel assassina, la UIB patrocina", "Jaume Carot, prou complicitat", "No és una guerra, és un genocidi", "De l'Estat al rectorat, prou complicitat", han cridat, entre altres. També han criticat la decisió de l'Ajuntament de suspendre la xerrada Palestina més enllà dels mites d'Israel, emparats en el fet que el rector Carot hauria impedit que es fes a la UIB si n'hagués conegut el contingut.

En el moment de la protesta, a l'interior del Consistori s'hi produïa el Debat de la Ciutat. De fet, quan ha acabat, regidors del PSIB, de MÉS i de Podem s'han sumat a l'acte. Pel que fa als de Vox, han sortit per la porta principal, s'han returat davant Cort, han mirat cap als joves i després han partit. Tot això, mentre els manifestants els cridaven "assassins". Els membres de l'equip de Govern no han sortit mentre es produïa la protesta, a excepció del regidor d'Urbanisme, Habitatge i Projectes Estratègics, Óscar Fidalgo, a qui els joves no han reconegut.

Cargando
No hay anuncios

L'acte, que ha durat 45 minuts, ha conclòs amb la lectura del manifest, en què els concentrats han demanat al rector de la UIB que garanteixi la llibertat d'expressió al campus i no criminalitzi l'organització estudiantil. "L'antisionisme no és un discurs d'odi", diu el text. També han demanat a Carot que "desmilitaritzi la UIB i impedeixi que l'exèrcit hi imparteixi actes que naturalitzen els interessos imperialistes".

Cargando
No hay anuncios

Setmanes de confrontació

El passat 29 de maig, una quarantena de persones del moviment Acampada per Palestina varen ocupar el rectorat de la UIB per exigir que abandonàs la seva "complicitat" amb el genocidi de Palestina i que la UIB trencàs relacions amb les universitats d'Israel. Per aquest motiu, després d'una manifestació que va marxar des del campament, es varen plantar dins l'edifici del rectorat a l'espera que el rector, Jaume Carot, accedís a parlar amb ells "d'igual a igual".

Cargando
No hay anuncios

El mateix dia dels fets, la Policia Nacional, a petició de Carot, va desallotjar els estudiants. L'operació va durar mitja hora i va transcórrer amb tranquil·litat i sense lamentar ferits. Això sí, part dels joves varen assegurar que, a alguns, els agents els havien recargolat els canells, malgrat no haver-se resistit a sortir. En declaracions a l'ARA Balears, els estudiants varen lamentar que des del rectorat s'optàs per aquesta "via repressora i de la censura", en comptes del diàleg. L'objectiu d'acampar al rectorat no era altre que aconseguir una reunió amb el rector i acostar posicions. "No hem interromput ni impedit el pas a cap treballador", varen explicar els joves. Així mateix, varen afegir que fins i tot se'ls havien acostat membres del Consell de Govern i els havien confessat que no entenien per què s'estava tractant així la situació.

Cargando
No hay anuncios

Anada i reculada dels degans

Un dia després de l'ocupació del rectorat, degans i directors varen signar una carta per donar suport al rector Carot, pel que fa als comportaments que consideraren "contraris a la convivència" per parts dels estudiants acampats per Palestina. A la missiva també demanaven que s'estudiàs la possibilitat de sancionar-los. Els firmants donaren suport a tot l'equip directiu amb relació a totes les accions duites a terme, inclòs el desallotjament del rectorat. Varen lamentar que, malgrat que la institució havia creat "vies de diàleg" i s'havia mostrat "oberta al diàleg", els acampats no havien aturat "de cridar ni d'insultar, com si aixecar el to i repetir eslògans els dotàs de raó".

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, malgrat el to d'aquesta primera carta, el 7 de juny en varen emetre una altra per instar Carot a considerar la situació amb "sensibilitat", en lloc de sancionar els alumnes. Si bé l'escrit inicial mencionava la necessitat de prendre les mesures oportunes per tal de retornar el campus a la normalitat, varen aclarir que "en cap cas" es pretenia que aquestes mesures implicassin sancions pels estudiants. "La gravetat de la situació, la inexperiència en situacions similars, i una certa urgència, tal vegada van fer que el text no fos prou reflexionat, i que hagi estat interpretat d'una manera substancialment diferent de la que volíem", varen expressar els degans. Paral·lelament, més de 70 treballadors de la UIB varen signar una carta de suport a les reivindicacions de l'acampada.

Censura a Cort

 Una altra circumstància que han encès els ànims dels estudiants és el fet que l’Ajuntament de Palma censuràs la conferència Palestina, més enllà dels mites d'Israel, que Ciutadans per Palestina havia de dur a la biblioteca de Cort. El Consistori va anunciar la decisió mitjançant un comunicat en el qual argumentava que aquesta conferència, que es va fer a la UIB el 19 d'abril, havia estat condemnada per part de Carot, que va assegurar que no l'hauria permès si hagués conegut "el contingut real de l'acte".

L'entitat va criticar la decisió i va recordar que aquest permís se'ls havia denegat després d'haver estat acceptat tant per part del govern municipal, com per part dels tècnics de la biblioteca municipal, els quals es negaren a acollir la xerrada que protagonitzà el passat mes de gener, Francisco Gil-White, antropòleg reconegut per les seves tesis xenòfobes i sionistes.