Un centenar de persones han participat en la V Escola Sobiranista a Manacor
Enguany, la trobada ha posat el focus sobre la transició ecològica i social i s'hi han compartit experiències i coneixements
PalmaSobiranistes de tot l'estat espanyol han debatut durant aquest cap de setmana sobre la transició ecològica i social en la V Escola Sobiranista, organitzada pel Ciemen, la Fundació Coppieters i les Fundacions Darder-Mascaró, a Manacor. Segons han informat la Fundació Darder-Mascaró la trobada, amb el títol 'Sobirania i polítiques transformadors per a una transició ecosocial', ha inclòs la participació d'un centenar de persones.
La majoria dels assistents són membres del Fòrum Sobiranista, que reuneix més de vint organitzacions i entitats sobiranistes de tot l'estat espanyol. Enguany, la trobada ha posat el focus sobre la transició ecològica i social i s'hi han compartit experiències i coneixements entorn de l'emergència climàtica, el model turístic, energètic, de mobilitat i les conseqüències socials, laborals i culturals.
La sessió inaugural, iniciada divendres passat, amb la ponència titulada L'emergència climàtica: causes i possibilitats, va ser a càrrec del professor de Dret Internacional de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i president del Comitè d'Experts per a la Transició Energética i el canvi climàtic de les Balears, Pau de Vílchez, amb la moderació de la secretària general de Mallorca Nova, Maria Victòria Llull.
Més tard, va tenir lloc a Can Lliro la xerrada El repte plurinacional d'aquesta legislatura. Visions des de les esquerres sobiranistes dels països de l'Estat, amb el diputat de Sumar MÉS al Congrés, Vicenç Vidal; la diputada de Compromís Àgueda Micó; la senadora d'EH Bildu Idurre Bideguren; el diputat al Congrés de Chunta Aragonesista Jorge Pueyo; la senadora del Bloc Nacionalista Gallec Carme da Silva, i el diputat al Congrés d'Esquerra Republicana de Catalunya Francesc-Marc Álvaro.
Dissabte, la primera sessió, amb el títol de Transició del model turístic, va comptar amb la presència de la portaveu del GOB, Margalida Ramis; l'exconseller de Turisme del Govern Biel Barceló; la militant del moviment independentista sicilià Trinacria Sofia Rosano, i l'activista política i jurista sarda, membre d'Autonomia i Ambient, xarxa de partits territorials, federalistes i autonomistes d'Itàlia Silvia Lidia Fancello.
En segon lloc, la sessió Transició energètica i mobilitat va estar formada per l'assessor jurídic de la Federacion Nacional de Confradias Galegas, Torcuato Teixeira, i l'experta en mobilitat, exregidora de l'Ajuntament de Barcelona en la legislatura 2015-2019 i expresidenta de TMB, Mercedes Vidal Lago.
La darrera taula, referida a Transició justa, va incloure les intervencions del secretari de transició ecològica d'EH Bildu, Mikel Otero; l'experta en Renda Bàsica Universal Carme Porta; el científic, activista i ecologista bretó Alain Retiere, i l'ambientòleg, divulgador, científic i autor de I ara què faig jo? Com vèncer la culpa climàtica i passar a l'acció, Andreu Escrivà.
Finalment, aquest diumenge s'ha organitzat una visita guiada per les principals rutes històriques de la memòria democràtica de Mallorca, com són el Desembarcament de Bayo el 1936 a Portocristo i el cementeri de Son Coletes, a Manacor.
L'historiador Antoni Tugores ha estat l'encarregat de donar a conèixer al conjunt de delegats internacionals el treball de recuperació i dignificació dels republicans represaliats pel franquisme. La jornada ha acabat amb un sentit homenatge a Aurora Picornell i a la resta de víctimes del feixisme, amb la presència del batle de Manacor, Miquel Oliver.