ENERGIA

El futur de la central tèrmica de Maó, a debat

La voluntat de diversos col·lectius de tancar la planta contrasta amb la dependència energètica que en té Menorca

El futur de la central tèrmica de Maó, a debat
Iván Martín
12/07/2019
4 min

MaóLa central tèrmica de Maó es troba en el punt de mira. La planta que abasteix d’electricitat Menorca funciona amb fueloil i gasoil, de manera que genera emissions d’òxid de carboni, nitrogen, sofres i diverses partícules. Aquestes emissions varen suposar que, en un estudi elaborat l’any 2017 pel Centre d’Epidemiologia espanyol, Maó sortís com una de les zones amb més afectació de substàncies cancerígenes. La planta és la responsable del 60% de les emissions de CO2 de l’illa. La reducció de les emissions és, a més, una obligació legal. El 2020 la central tèrmica podria quedar fora de la legalitat si no canvia el fuel i el gasoil per gas. Endesa ja ha presentat públicament el projecte. En aquest context, l’aposta per les energies renovables és clau per disminuir el grau de dependència de la central, i a Menorca s’obre el debat sobre el seu futur mentre la dependència encara n’és total.

El Govern balear ha obert diversos expedients sancionadors per incompliment de la normativa, però sempre després d’una denúncia del GOB Menorca. Una de les mesures de control que els ecologistes han posat damunt la taula és la instal·lació d’un sistema públic per comprovar en temps real la contaminació que emet la central. El portaveu del GOB, Miquel Camps, explica la importància d’impulsar les energies netes. “Cal aconseguir que els motors contaminants funcionin menys hores que ara i establir mecanismes de control perquè, quan els motors es posin en marxa, contaminin menys”, indica.

D’altra banda, la Sindicatura de Comptes va recordar el mes passat la importància del dret a la salut per damunt de la necessitat que suposa el subministrament elèctric per a l’activitat econòmica. A més, va lamentar el silenci dels responsables polítics de les institucions menorquines i va denunciar que el futur de la central és una de les mancances del Pla de descarbonització Menorca 2030.

Pla d’actuació

Endesa va presentar el 16 de gener un projecte global d’adaptació ambiental de la central tèrmica de Maó. Amb aquest pla, “l’equipament assolirà els estàndards requerits per la legislació europea i de l’estat espanyol en matèria mediambiental”, apunta la responsable de Comunicació d’Endesa a les Balears, Maria Magdalena Frau.

Amb aquest projecte, tres turbines milloraran la tecnologia incorporant els darrers avenços en sostenibilitat. Amb això, destaca Frau, “s’aconseguirà reduir fins a un 70% els nivells d’emissió d’òxid de nitrogen”. El projecte hauria d’estar acabat el desembre d’enguany i entrarà en funcionament al gener. Inclou actuacions dins i fora de la central. Mentre que les de l’interior s’estan executant segons els terminis prevists, les obres de l’exterior no han començat perquè estan en procés de tramitació administrativa. A l’interior es construirà una planta de desmineralització, a més d’un tanc amb aigua, i a l’exterior s’habilitarà la canalització. Si no s’enllesteix a temps, la idea d’Endesa és traslladar l’aigua des de l’Estació de Depuració d’Aigües Residuals del Castell amb camions, una acció a la qual la demarcació menorquina del Col·legi Oficial d’Arquitectes de les Illes Balears ha presentat un recurs de reposició, proposa fer servir un sistema de captació mixta entre les aigües de corrent i les de pou i aprofitar un antic dipòsit situat a poc més d’un quilòmetre de la central elèctrica. La seva execució seria més àgil perquè travessaria terrenys públics i evitaria la construcció prevista.

D’altra banda, el 2 de març es presentà a la seu del Consell de Menorca un projecte per passar a gas natural la central de Maó. Per posar en funcionament aquest pla, s’hauria d’establir un gasoducte entre Barcelona i Menorca, que implicaria disposar d’una cadena logística de transport marítim de gas natural liquat. Amb aquesta actuació, les emissions es veurien dràsticament reduïdes. Així, remarca Maria Magdalena Frau, “el diòxid de carboni es reduiria un 26%; l’òxid de nitrogen, un 87%; el diòxid de sofre, un 90%, i l’emissió de partícules, un 72%”. En termes econòmics, el pas del gas de la central suposaria un estalvi de 9,5 milions d’euros en el període 2021 a 2026.

La societat es mobilitza

La preocupació que ha aixecat aquest tema ha estat clau per a la creació de la primera entitat ciutadana contrària a la central tèrmica de Maó. Amb el nom de No Tòxic Menorca, aquesta associació té l’objectiu de fer visible la inquietud que genera la planta ubicada al port de Maó, especialment les conseqüències de les emissions per a la salut pública. La Festa del Medi Ambient organitzada per l’Ajuntament de Maó al Freginal fou el punt de partida per donar-se a conèixer. La intenció de l’entitat és que “les institucions defensin la salut de la ciutadania per damunt dels interessos econòmics”, tal com assegura el portaveu, Amadeu Bernabet.

A No Tòxic Menorca són conscients de la dependència energètica de l’illa envers la central, però no per això desistiran en el repte de tancar la planta. Bernabet diu que va néixer com “la resposta a la necessitat de protegir la salut que molts ciutadans senten amenaçada” amb unes emissions que consideren tòxiques. El portaveu de No Tòxic Menorca adverteix que la central “està molt a prop d’un nucli urbà, a menys de 600 metres de distància, i si tenim en compte el punt més elevat de la xemeneia, tan sols 20 metres per damunt del nivell de la ciutat”. A més a més, Amadeu Bernabet denuncia que les emissions “no estan controlades”, segons el seu parer; “no sabem el que s’està emetent a l’atmosfera, ni les possibles conseqüències”, afirma.

Bernabet recorda que el Govern té un Centre de Control d’Emissions i de la Qualitat de l’Aire a Ciutadella, i demana que es controli des de Maó, que no se n’encarregui la mateixa empresa, “perquè hi té interessos econòmics”. Així mateix, ressalta el paper del Síndic de Greuges: “S’han preocupat per aquesta qüestió. Ens hi hem reunit en diverses ocasions. Institucionalment les seves declaracions són positives, nosaltres hem d’encapçalar les accions de protesta”, assenyala. En aquest sentit, l’entitat té en marxa una recollida de signatures per tal d’entregar al Consell de Menorca i a l’Ajuntament de Maó a fi de conscienciar les institucions del problema i del perill que representa mirar cap a una altra banda. També havia convocat per a aquest dissabte mateix una concentració de protesta a les portes de la central.

stats