Gent gran

El centre de gent gran Sa Residència Colisée d’Eivissa, en el punt de mira

Les deficiències greus en la higiene, la medicació i l’atenció als interns han provocat la creació d’una nova associació per defensar els drets de les persones majors

Sa Residència Colisée és propietat del fons inversor suec EQT.
Esther Cabezas
02/09/2023
6 min

EivissaEl mes de febrer passat, més d’un centenar de familiars de les persones usuàries de Sa Residència Colisée, propietat del fons inversor suec EQT, es manifestaren a les portes del centre per demanar canvis que redundassin en la millor atenció als seus familiars. S’hi havien detectat deficiències en l’atenció higiènica i sanitària (errades en l’administració de la medicació, deshidratació, faltes greus d’higiene…), a més de manca de personal i de comunicació per part de la direcció. Aquest fons va comprar Sa Residència al Grup Policlínica, que promocionava l’establiment com un complex de luxe per a gent gran, tal com ha fet també des que el va adquirir EQT, que, sota la denominació de Colisée, té a tot l’Estat “més de 40 residències geriàtriques”, segons presumeix a la web. De fet, els preus que es paguen per l’atenció geriàtrica ho reflecteixen així: entre 2.300 i 3.500 euros al mes, si l’usuari és privat, i 1.000 euros al mes per a les places concertades, en concret 84. En total, el Govern balear ingressa als comptes d’aquesta empresa més de 2 milions d’euros a l’any per la cura de les persones grans que no troben plaça a la xarxa pública i és el competent pel que fa als recursos sanitaris que necessiti l’establiment.

El mes de març, els familiars es queixaren que les mesures preses després de la concentració de protesta i de la inspecció consegüent feta pel Consell d’Eivissa “eren merament cosmètiques”, tal com va publicar Es Nou Diari. Al cap d’un mes, les famílies continuaven denunciant les mesures de reforç de personal per a les vacants, que es cobriren amb empleats procedents d’altres residències de Colisée a la Península i que abandonaven els llocs de feina molt aviat. Després de diverses reunions més, a mitjan agost hi hagué una altra trobada amb el nou director de Sa Residència, Toni Bauzá. El compromís de Bauzá va ser complir amb totes les peticions dels usuaris, entre les quals hi ha la contractació de més personal qualificat, una qüestió que les famílies tornaren a denunciar en l’encontre.

La residència privada Colisée

La portaveu de les famílies, Dulce Fernández, ha assegurat a l’ARA Balears que en aquests moments es donarà “un vot de confiança i un temps prudencial per comprovar que es posen en marxa les mesures” que pal·liïn els problemes detectats. “De moment, esperarem”, asseguren, “desitjam que tot vagi bé, però estam expectants i vigilants davant aquesta situació”. Pel que sembla, després de vuit mesos de reivindicacions, ja hi comença a arribar algun personal qualificat.

Tot i això, algunes de les famílies consultades per l’ARA Balears no es mostren gaire confiades en aquestes promeses. Segons la declaració de la filla d’una de les internes, “en dos anys s’ha canviat la direcció tres vegades, fins i tot hi va haver un període de tres mesos en què no hi havia ningú a la direcció, i va ser el gerent qui es va haver de fer càrrec d’aquest lloc; tots se n’han anat, crec que corrents. He demanat una reunió amb el nou director i en dos mesos no m’ha rebut”. La dona explica que la residència està gestionada com un negoci i això no pot ser en una institució d’aquest tipus. D’ençà que hi va entrar la nova propietat, és un desastre”. Així mateix, assenyala que amb les instal·lacions de la residència es podrien fer moltes coses, “tenen fins i tot un jardí molt guapo; és una llàstima que no s’utilitzin les instal·lacions adequadament”. A més a més, defensa la plantilla de la residència, perquè, segons ella, “fan tot el que poden, se’ls veu corrent d’un lloc a un altre, però no donen a l’abast”. “Només cal una organització i més treballadors”, hi insisteix. “La meva mare va caure i ni tan sols m’ho varen comunicar, ho vaig descobrir quan vaig pujar a la seva habitació i la vaig trobar amb la boca rebentada. També ha tingut problemes amb la seva medicació. La veritat, ja em costa pensar que les coses canviaran”, assevera.

Fonts de Sa Residència han assegurat a l’ARA Balears el següent: “Hem posat tots els recursos econòmics, humans i materials necessaris per assegurar la satisfacció de les necessitats de les persones residents i la confiança de les seves famílies. El centre està en contacte i coordinació constant amb les administracions i les institucions sanitàries i socials competents, s’actua d’acord amb les pautes i recomanacions acordades, i es dona resposta en temps i forma a qualsevol petició d’informació. Com hem anat explicant a administracions, persones residents i familiars, el reforçament de l’equip del centre i la seva ampliació i formació a llarg termini són una prioritat constant per a la direcció de Sa Residència. L’equip de Sa Residència estam compromesos amb la salut i el benestar de totes les persones que cuidam, i continuam treballant per garantir-ne la satisfacció i qualitat de vida al centre, en col·laboració amb elles i les seves famílies”, conclouen.

Fins ara, segons fonts del Consell d’Eivissa, que va autoritzar l’atenció en aquesta residència i que és competent en la inspecció i sanció “a partir del que estableix l’article 100 de la Llei 4/2009, d’11 de juny, de Serveis Socials de les Balears”, s’hi han fet diverses inspeccions. Les que es varen dur a terme després de les primeres queixes públiques en aquests moments estan en període d’instrucció d’un “expedient sancionador”. Segons la màxima institució insular, els detalls “no s’han fet públics perquè és un expedient obert contra el qual es pot posar recurs”, encara que “la consellera ja va avançar en el ple d’abril que, com que es tracta de tres infraccions de diferent nivell, la sanció pot oscil·lar entre els 60.000 i els 600.000 euros”. La segona inspecció, efectuada “les darreres setmanes, es troba en procés de tramitació per determinar si hi havia algun incompliment que pugui derivar en un expedient sancionador”, asseguren les mateixes fonts. Són les que puntualitzen a l’ARA Balears que “el Consell només pot fer la instrucció d’expedients sancionadors o, com a mesura cautelar, la suspensió de la llicència de centre de serveis socials si s’hi detecten casos extremadament greus”. “De moment, cap tècnic no ha fet cap proposta en aquest sentit”, subratllen.

Les famílies expliquen que el desembre del 2022 ja es varen reunir amb l’exconsellera insular de Benestar Social, Carolina Escandell, perquè la institució eivissenca fes una inspecció a Colisée. El mes de gener s’envià un document de vint punts, publicat per Es Nou Diari, en què s’informava de les denúncies davant la Direcció General a la Dependència del Govern, pertanyent a la Conselleria d’Afers Socials. S’hi parlava de la manca de seguiment de les malalties dels residents i de l’omissió de proves diagnòstiques necessàries. Així mateix, es referia a un greu problema de deshidratació de les persones internades. Davant aquesta situació, els familiars varen decidir organitzar-se per donar els àpats, administrar la medicació i fer les tasques d’higiene, perquè, a més –segons denunciaven–, part de la plantilla no tenia ni qualificació ni preparació suficient per al seu lloc de feina.

El mes de maig, les famílies tornaren a manifestar-se per l’incompliment de les promeses de l’empresa i en una nota enviada a premsa deien: “Ciutadanes i ciutadans d’Eivissa, la lucropatia ha arribat al límit a la societat eivissenca i ara són els drets humans dels nostres majors, la seva dignitat i el seu benestar allò que estan en joc. No a l’abandonament per part de les institucions responsables. No als abusos de les empreses que fan negoci amb els doblers públics de tothom i les pensions dels nostres majors. Sí a la defensa dels drets humans de la nostra gent gran. Sí a la dignitat dels nostres majors, que ho han donat tot per aquesta illa. Per un model humà de residències. Per la nostra gent gran”.

Per part seva, el Govern balear assegurava en aquells moments que les úniques mesures que pot prendre és revocar el concert administratiu. Aquesta mesura suposaria paralitzar els ingressos d’usuaris, els quals quedarien sense plaça, tenint en compte la saturació de les residències públiques, que tenen llargues llistes d’espera. El maig del 2022 la Conselleria signà un contracte d’ampliació del concert amb Sa Residència, que finalitza el novembre del 2025. Fonts del nou equip de govern que integra la Conselleria de Família i Afers Socials han explicat a aquest diari que “s’està en contacte permanent amb el Consell d’Eivissa per avaluar la situació i prendre les mesures oportunes”.

Plataforma en defensa de la gent gran

El problema del tracte a la gent gran ingressada a la residència privada Colisée ha derivat també en la unió dels familiars per defensar els drets de la gent gran. La portaveu dels afectats, Dulce Fernández, explica que continuaran actuant a la Plataforma de Familiars per la dignitat de la gent gran a Eivissa, Fadigma, per aquest i altres assumptes que puguin sorgir. L’1 d’octubre és el Dia de la gant gran “i també convocarem una altra concentració per la dignitat dels que són a les residències i dels que no”, ressalta Fernández. La portaveu assegura que, a més, Fadigma continuarà fent mobilitzacions i que acudiran “a centres de gent gran per poder informar-los de l’atenció a les residències i poder discutir amb ells sobre el maltractament que pateixen moltes vegades”.

stats