Els centres de menors de les Balears, els més conflictius segons el Defensor del Poble
La Conselleria d'Afers Socials ha assegurat que aquest informe es fa a partir de les dades dels centres i que no hi ha un criteri unificat
PalmaL'informe anual 2018 del Defensor del Poble, 'Mecanisme Nacional de Prevenció de Tortura', que inclou aspectes del funcionament dels centres de menors (CIMI), ha determinat que els centres de les Balears són els més conflictius. Segons l'informe, els centres balears, que són Es Pinaret i Es Fusteret, encapçalen la taxa de fugues, amb un total de 15, que suposen un 42,8% del total estatal. Els segueixen els centres de Castella - la Manxa i el País Basc, amb un 14,2% cadascun.
Les agressions als treballadors dels CIMI per part dels menors també es concentren a les Balears, on es produeixen una de cada dues agressions enregistrades, amb un total de 184 agressions. A continuació hi ha les Canàries i el País Basc. En aquest punt, l'informe també destaca que aquestes dades contrasten molt amb el nombre de queixes i denúncies registrades als centres perquè, excepte a Catalunya, no se n'ha registrat cap.
L'informe també destaca que els dos centres de les Balears presenten un taxa "anormalment" alta d'autolesions de menors, amb un 11,47% del total i 52 casos l'any 2018.
Des de la Conselleria d'Afers Socials han destacat que les dades dels centres de les Balears són correctes i reals, però han remarcat que l'informe es fa a partir de les dades que donen els centres i que els criteris són diferents d'una comunitat a una altra. "Es Defensor del Poble no estableix criteris unificats per a tots els centres".
Per la seva banda, la consellera d'Afers Socials, Fina Santiago, ha assegurat que han estat molt transparents a l'hora de donar la informació. "Quan ens han demanat les dades de les agressions les hem donat totes". En aquest sentit, la consellera diu que de les 184 agressions que es destaquen en l'informe, n'hi ha hagut 46 per part de menors als treballadors. "D'aquestes, 9 han estat agressions físiques i 3 han estat greus. La resta han estat agressions verbals".
Respecte de les autolesions, Santiago ha especificat que hi ha 52 menors que estan en el programa de prevenció de l'autoviolència, però que s'hagin arribat a autolesionar només "n'hi ha hagut tres". Santiago ha assegurat que li sorprèn que a Catalunya, Madrid, Andalusia o Aragó no tinguin cap fuga. "A Andalusia hi ha més de 800 menors en els centres i no hi ha ni una fuga?". Per això, la consellera ha dit que demanaran que la propera vegada perfilin millor els indicadors, ja que s'estan comparant comunitats que no organitzen igual aquesta qüestió. "D'aquesta manera és inviable la comparativa entre les comunitats".
Respecte dels dos centres de les Balears, Santiago no creu que hi hagi cap problema, "simplement estam atenent una població molt conflictiva que un jutge considera que no pot estar al carrer". A més, ha remarcat que tenen un perfil molt complicat i que "per això hi ha fugues". Ha especificat que Es Pinaret s'ha millorat en els darrers anys, ja que s'hi ha incrementat la seguretat i el personal està més preparat.