Enemistats fora de sèrie

Charlie Sheen, l'estrella que va protagonitzar l'acomiadament més dramàtic de Hollywood

L'actor va ser expulsat de 'Dos hombres y medio' el 2011 per problemes de drogoaddicció i per un enfrontament amb el guionista Chuck Lorre

4 min
Charlie Sheen vol que torni ‘Dos hombres y medio’

BarcelonaNo calen gaires personatges per tirar endavant una telecomèdia llarga que enganxi l'audiència temporada rere temporada. Amb tres o quatre protagonistes complementaris, un bon equip de guionistes pot aconseguir que els espectadors incorporin la sèrie en la seva rutina quotidiana. L'altra cara de la moneda, però, és que les telecomèdies requereixen un compromís a llarg termini per part dels actors que donen vida als personatges i cedeixen per sempre la seva imatge a la ficció. En cas que l'actor hagi d'abandonar el rodatge per causes de força major, l'opció més habitual és que el personatge desaparegui amb un gir de guió més o menys forçat. És el que va passar quan l'actor Cory Monteith va morir el 2013, poc abans del rodatge de la cinquena temporada de la sèrie Glee. I també va passar una cosa semblant durant el rodatge de la vuitena temporada de Dos hombres y medio, la sitcom protagonitzada per Charlie Sheen, Jon Cryer i Angus T. Jones.

La sèrie, que es va emetre entre el 2003 i el 2015 al canal CBS, ressegueix les peripècies dels germans Harper, l'Alan i el Charlie, que comparteixen un xalet de Malibú on també viuen en Jack, el fill de l'Alan, i la Berta, la serventa d'en Charlie. Els dos germans representen una mena d'antítesi còmica: l'Alan és un home assenyat i sense gaire carisma, un romàntic perdut que no té gens d'èxit amb les dones, mentre que en Charlie és un pianista multimilionari, mundialment famós, que cada setmana acaba al llit amb una noia diferent. Malgrat que són personatges pràcticament oposats, la trama de la sèrie s'aguanta sobretot gràcies a la química que s'estableix entre els dos germans, un amor-odi divertit i alhora entranyable. La complicitat entre Sheen i Cryer va facilitar el rodatge i va convertir la sèrie en un dels grans fenòmens televisius dels anys 2000, juntament amb The big bang theory. De fet, va tenir tant d'èxit que Sheen, per interpretar el rol de Charlie, guanyava uns 27,5 milions de dòlars l'any. Era l'actor de televisió més ben pagat dels Estats Units i gaudia d'una gran popularitat, malgrat que el 2008 va ser detingut per violència masclista contra Brooke Muller, que en aquell moment era la seva parella. L'octubre d'aquell any la policia el va trobar borratxo en un hotel en companyia d'una actriu porno.

El tarannà hedonista de l'actor no era cap novetat, però Sheen sempre havia compatibilitzat les drogues, l'alcohol i la festa amb una actitud totalment professional durant els rodatges. Tot va canviar a partir de la vuitena temporada, quan Sheen va tenir problemes greus de drogoaddicció que van apartar-lo de la pantalla. Entre el 2010 i principis del 2011, l'actor va ingressar diverses vegades en clíniques de rehabilitació i això va obligar la CBS a interrompre més d'un cop el rodatge de Dos hombres y medio. La cap d'entreteniment de la cadena, Nina Tassler, va declarar aleshores que estaven "molt preocupats" per la situació personal de l'actor.

Insults a Chuck Lorre

La gota que va fer vessar el got va ser l'enfrontament entre Sheen i el guionista Chuck Lorre, cocreador de la sèrie juntament amb Lee Aronsohn. L'actor el va titllar de "petit, estúpid i pallasso", i fins i tot de "paràsit contaminat". També va acusar-lo de "robar-li els diners de la butxaca" i va reptar-lo a una batalla física. El guionista va respondre als insults amb una estratègia més irònica. Aprofitant el costum d'inserir subtilment un petit text (que ell anomenava vanity cards) en els crèdits finals de cada episodi de la sèrie, va dedicar a Sheen un missatge demolidor: "Faig esport sovint. Tinc una dieta sana. Intento dormir les hores necessàries. Vaig al metge un cop l'any i al dentista dues vegades. Em rento les dents cada nit [...] No bec. No fumo. No prenc drogues. No practico sexe salvatge amb estranys. Si Charlie Sheen viu més anys que jo, em tocarà molt els collons".

La CBS i la Warner Bros van anunciar el 24 de febrer del 2011 que cancel·laven la producció de Dos hombres y medio almenys fins al final de la vuitena temporada. El 7 de març van acomiadar Sheen, que després de l'enfrontament amb Lorre havia exigit un augment de sou. Per fer-lo desaparèixer de la sèrie, els guionistes van empescar-se que Charlie havia patit un accident mortal i van substituir-lo per Walden Schmidt, un jove milionari que adquiria la casa dels Harper per dedicar-se al surf. L'interpretava Ashton Kutcher, que va romandre en el repartiment entre la novena i la dotzena (i última) temporada, que es va emetre el 2015. Per posar el dit a la llaga, Lorre va revelar, a l'últim episodi, que, en realitat, Charlie no havia mort. En comptes de fer reaparèixer Sheen, van contractar un doble que va sortir en escena i al cap de pocs segons va morir esclafat per un piano. El guionista, doncs, va assassinar Sheen dues vegades i es va proclamar com a vencedor de l'enfrontament.

El novembre del 2023, gairebé deu anys després del final de Dos hombres y medio, Chuck Lorre va estrenar la sèrie Bookie, en què, per a sorpresa de tothom, apareixia Sheen entre el repartiment. En una entrevista a Deadline l'actor va confessar els seus errors i va demanar disculpes públiques al guionista: "buscava algú a qui culpar, i això no és just. Vaig ser injust amb Chuck. Vaig passar per dos divorcis, vaig tenir quatre criatures durant la sèrie. Hi havia molta merda de la meva vida personal que em distreia". Cryer, l'altre actor principal, va explicar el 2023 a TVLine que, tot i que feia més de set anys que no parlava amb Sheen, "no descartava res" en relació amb un possible futur retrobament amb el seu excompany de rodatge.

stats