Ciència i medi ambient
Societat18/10/2023

Científics i empreses s'alien per segrestar carboni de l'atmosfera des de la mar

Experts mundial debaten a les Balears sobre restauració d'ecosistemes marins i costaners

PalmaLa Universitat de les Illes Balears (UIB) acull aquesta setmana un grup d'experts d'arreu del món per posar en comú diferents experiències sobre recuperació ambiental d'àrees marines i costaneres. La idea és, d'una banda, posar damunt la taula diferents projectes i iniciatives que permeten regenerar espais marins i contribuir a la millora de les condicions ambientals, i, d'una altra, veure com els avenços tecnològics i científics en la restauració dels ecosistemes contribueix a la compensació d'emissions de gasos d'efecte hivernacle. Com afirma Samuel Pinya, investigador de la UIB i membre de la Càtedra de la Mar Iberostar-UIB, organitzadora de la trobada, "cercam projectes segrestadors de carboni per reduir les emissions a l'atmosfera".

I per impulsar aquest tipus de projectes hi ha un repte essencial, en la qual s'està treballant actualment i que es tractarà aquests dies al campus universitari, es tracta de la dificultat de desenvolupar metodologies que permetin certificar els processos de compensació de carboni i que s'adaptin a la nova normativa europea. Aquest element és clau perquè les empreses puguin demostrar les accions que implementen per compensar les emissions que fan a l'atmosfera.

Cargando
No hay anuncios

Per a Samuel Pinya, investigador de la UIB i membre de la Càtedra, una de les claus de les jornades és el fet que convoquen representants de l'administració, del sector privat i de la comunitat acadèmica. Les jornades s'han plantejat com una oportunitat per tractar, més enllà de la visió dels investigadors, de quina manera es poden desenvolupar projectes de restauració d'ecosistemes, adaptats a la normativa europea, afavorint la inversió privada per desenvolupar projectes de restauració i que a la vegada serveixin per compensar les emissions. Pinya es mostra convençut que perquè l'economia blava funcioni, les empreses s'ho han de creure i han de canviar d'hàbits. "Des de la Càtedra volem mostrar models que funcionen a les empreses. Algú ha de donar l'empenta, a veure si es contagien i s'animen a aplicar-los".

A títol d'exemple, l'investigador destaca un dels projectes que s'impulsen des de la UIB dins un programa estatal i que consisteix a fer servir els emissaris submarins com a font de nutrients i captura del carboni que hi ha dissolt dins l'aigua. "Amb aquesta iniciativa es crearan esculls de filtradors d'esponges i organismes similars que no només milloraran la qualitat de l'aigua que surt dels emissaris i de la zona, sinó que també segrestaran el carboni que està dins la mar".

Cargando
No hay anuncios

Les jornades han estat inaugurades pel prestigiós biòleg, Carlos Duarte, que ha manifestat el seu convenciment que "la quarta Revolució Industrial serà la de restaurar el planeta". L'investigador es refereix al fet que la recuperació natural del planeta serà l'element que mourà l'economia, crearà llocs de feina i permetrà deixar un llegat saludable per a les pròximes generacions.