Societat

Agricultura declara Mallorca zona afectada per la llengua blava: 5 explotacions ovines contagiades i 22 animals morts

Encara no hi ha vacunes per tractar la malaltia

Una ovella infectada.
2 min

PalmaLa Conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural ha declarat Mallorca zona afectada per la llengua blava. La malaltia ha tornat a l'illa "molt probablement pel vent provocat per la DANA que va entrar des del Mediterrani francès i català", i que han afavorit al trànsit de moscards , el principal transmissor del virus, segons ha justificat el conseller d'Agricultura, Joan Simonet. De fet, a l'illa hi ha cinc explotacions amb una prova PCR positiva –totes de la zona de Deià i Fornalutx i amb 22 animals morts– i tres de la mateixa zona “que tenen un 95% de possibilitats que el resultat ho sigui”, segons ha anunciat el director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández.

Els primers casos sospitosos es varen reportar dilluns 26 d'agost, una vegada que s'havien comprovat els símptomes característics de la malaltia vírica com febre alta, pèrdua de pes, diarrea, salivació excessiva i hemorràgia, entre d'altres. Es va fer una recollida de sang a totes les explotacions afectades, i el divendres 30 d'agost es varen confirmar els positius. "Amb tota la informació, vàrem iniciar el procediment i el protocol d'actuació que marquen tant la Unió Europea com el Ministeri, i els focus confirmats s'han registrat en el Sistema d'Alerta Sanitària Veterinària (RASVE)", ha explicat el director general.

A diferència de l’epidèmia de llengua blava declarada a les Balears entre 2021 i 2023 per la variant del serotip quatre i que va provocar 276 focus, aquest brot és causat pel serotip vuit. “És molt més agressiu del que havíem tingut fins ara”, ha anunciat el conseller d’Agricultura, Joan Simonet. Com que els serotips són diferents, Fernández ha deixat clar que "la vacunació que es va dur a terme entre els anys 2021 i 2023 no protegeix" d'aquesta nova variant.

Simonet ha recalcat en reiterades ocasions que aquesta malaltia “no afecta gens ni mica les persones”. Per altra banda, ha demanat “col·laboració i responsabilitat del sector per controlar-ne la transmissió” perquè “no hi ha vacunes disponibles i fins a finals d’any no es podrà començar a immunitzar el ramat”.

Atès que no hi ha disponibilitat de la vacuna d'aquest serotip, el Govern s’ha posat en contacte amb les dues empreses farmacèutiques que la fabriquen a fi d’encarregar-ne les dosis necessàries. Per tant, "per controlar l'extensió d'aquesta malaltia és summament importat que els ramaders duguin a terme les mesures de prevenció de desinfecció i desinsectació dels animals i les explotacions ramaderes, i també el control de moviment del ramat en vida entre explotacions, que quedarà restringit, i no es podrà exportar cap a l'exterior a zones lliures del virus sense una prova de PCR negativa”, ha recalcat Fernández.

Per altra banda, el director general ha especificat que les malalties que no comporten el sacrifici obligatori dels animals no tenen compensació econòmica directa, encara que ha anunciat que es durà a terme una campanya específica per entregar repel·lents de moscards i desinfectants per "sufragar les despeses afegides que la malaltia suposa". Altrament, ha dit que es posarà a disposició del sector una bústia on es podran fer arribar dubtes.

stats