Cinc querelles posen en dubte la legalitat de tota l’actuació policial de l’1-O
El Centre Irídia reclama que se citi com a testimoni el coronel de la Guàrdia Civil que va dirigir tot l'operatiu, Diego Pérez de los Cobos
BarcelonaEl Centre Irídia ha agafat per bandera cinc casos d’agressions per part de la Policia Nacional espanyola durant l’actuació per reprimir l’1-O a Barcelona i ja ha presentat les querelles en representació de set persones que han denunciat agressions policials. L’advocat Andrés Garcia Berrio, un dels membres de l’equip legal d’Irídia, explica que pretenen que serveixin al jutge per demostrar que hi ha indicis que tota l’operació policial “va seguir un patró d’actuació al marge del protocol i la legalitat”. L'actuació policial, asseguren les querelles, va ser "perfectament coordinada" i amb un afany compartit "d'atemptar contra la integritat moral de les persones congregades" als centres de votació.
Les querelles les han dut al jutjat d’instrucció número 7 de Barcelona, dirigit per Francisco Miralles, que té oberta una investigació per aclarir si l’actuació de la Policia Nacional espanyola en 26 col·legis electorals de la ciutat l’1 d’octubre va ser “proporcionada”. Els advocats d’Irídia demanen al jutge Miralles que reclami a la Policia Nacional una còpia de totes les comunicacions entre el centre de comandament i els policies que dirigien els escamots que eren sobre el terreny i que s’identifiqui la cadena de comandament.
De fet, les cinc querelles no són només contra els policies autors de les agressions –en tots els casos en tenen el número identificatiu– sinó també contra qui dirigia l’operació en cadascun dels centres afectats. A més, els advocats demanen al jutge que citi a declarar com a testimoni el responsable de tot l’operatiu policial de l’1-O, el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos.
Les cinc querelles són pels cops de porra a la cara que va rebre una votant a l’Escola Mediterrània –que encara rep tractament mèdic i quirúrgic– (vídeo a la part superior de la notícia); una mare i una filla que uns agents van colpejar al cap i van llançar al terra al mateix centre; els policies que van saltar des de les escales damunt de ciutadans a l’Institut Pau Claris (vídeo a sota del paràgraf); l’home a qui van estirar de l’orella a l’Escola de la Prosperitat fins al punt que va necessitar quatre punts de sutura, i l’home a qui van obrir el cap a cops de porra al CEIP Els Horts. A més, Irídia també presentarà dimarts una altra querella en representació de l’home que va perdre la visió d’un ull per una bala de goma a l’Escola Ramon Llull.
Garcia Berrio explica que, en tots els casos, a més de denunciar les lesions causades, les querelles indiquen que els policies haurien comès un delicte contra la integritat moral de les víctimes, amb la voluntat de vexar-les i humiliar-les. A més, hi veuen possibles agreujants d’abús de superioritat i de la condició de funcionaris públics.
Seqüeles físiques i psicològiques
"L'actuació de l'esmentat agent, contrària als protocols policials, no és aïllada, sinó que respon a un patró de conducta que s'ha observat en diferents agents que van actuar al mateix centre, i en altres centres", diu la querella de la dona que va rebre un cop de porra a l'Escola Mediterrània. Tal com es pot veure al vídeo de la part superior de la notícia i va explicar la víctima a la denúncia, d'entrada la dona va rebre dos cops de porra d'un policia i després, quan es va tornar a acostar als agents perquè va veure que el seu company era al terra i li estaven pegant, el mateix policia li va clavar un altre cop de porra molt més contundent.
Segons la querella, la dona era a l'escola esperant per votar amb la seva parella quan van arribar els policies nacionals i va rebre els cops sense que la policia fes abans cap avís o els donés cap ordre demanant-los que marxessin. La querella diu que el policia va actuar "amb l'única i exclusiva intenció de menyscabar la seva integritat física i moral i fent un ús de la força absolutament desproporcionat". Els cops de porra li van causar un traumatisme cranial i hematomes a l'ull i al nas. Segons la querella, encara rep tractament per part d'un cirurgià maxil·lofacial.
Però les conseqüències per a la víctima van més enllà de les ferides; la querella diu que aquesta persona "es va sentir absolutament vexada i humiliada, com un objecte o un animal". L'actuació policial li ha deixat angoixa, pel record de veure el seu company sent pegat sense poder-hi fer res, i fins i tot por de sortir al carrer i de la policia. "S'ha hagut de medicar per pal·liar l'angoixa i el nerviosisme fruit de l'agressió", assegura la querella.