Cinc referents indispensables per al Dia de la visibilitat lèsbica segons el col·lectiu illenc

Des de la festa Lady's Lab a Gloria Fuertes: les entitats LGTBIQ+ de les Balears repassen els seus símbols de lluita i empoderament

D'esquerra a dreta i de dalt a baix: l'obra teatral 'Beca i Eva', el logo de la festa Lady's Lab, el llibre 'El feminismo queer es para todo el mundo', l'actriu Elena Anaya i l'escriptora Gloria Fuertes.
27/04/2022
3 min

PalmaEn honor a l'efemèride del 26 d'abril –Dia de la visibilitat lèsbica–, entitats i associacions en defensa del col·lectiu LGTBIQ+ repassen alguns dels referents imprescindibles en aquesta lluita. Els símbols van des d'escriptores cèlebres com Glòria Fuertes fins al projecte d'una mallorquina per fer l'oci nocturn de Palma més inclusiu.

1.
'El feminismo queer es para todo el mundo'

L'entitat Ben Amics considera un referent imprescindible l'obra de Gracia Trujillo.

El feminismo queer es para todo el mundo, Gracia Trujillo

L'escriptora Gracia Trujillo és l'elecció de l'entitat referent per al col·lectiu LGTBIQ+ a les Balears, Ben Amics. "La proposam perquè és una escriptora i activista visiblement lesbiana, que també és professora d'universitat", destaca la presidenta de l'associació, Tatiana Casado. Trujillo, que és docent a la Universidad Complutense de Madrid, va presentar divendres passat a Mallorca el seu darrer llibre El feminismo queer es para todo el mundo. Abans d'aquest, ja havia publicat Maternidades cuir, sobre maternitats lèsbiques.

2.
'Beca y Eva'

El president de Sa Clau de s'Armari, Antoni Martí, recomana l'obra 'Beca y Eva', producció d'Ibiza Arts.

Beca i Eva

L'associació de les Pitiüses Sa Clau de s'Armari ha escollit l'obra de teatre Beca y Eva dicen que se quieren com a eina per visibilitzar l'amor lèsbic. El president de l'entitat, Antoni Martí, diu que la peça –"fresca, juvenil i actual"– s'ha representat als instituts d'Eivissa i Formentera aquest dimarts, coincidint amb el Dia de la visibilitat lèsbica. "Tot i que és en castellà, es tracta d'una obra vital, sobre la relació entre dues al·lotes d'institut que s'estimen", afegeix Martí. El títol prové d'una "escena que gira entorn de la poma, que en aquest cas mengen Beca i Eva, en lloc d'Adam i Eva", puntualitza.

3.
L'actriu Elena Anaya

La presidenta de Chrysallis Baleares, Carmen Alberto, destaca l'actriu Elena Anaya com un referent per a ella.

Elena Anaya

Les actrius són el clar exemple de visibilitat lèsbica per a la presidenta de Chrysallys Baleares, Carmen Alberto. De la gran pantalla, destaca Elena Anaya, coneguda sobretot pel seu paper a La piel que habito, de Pedro Almodóvar. De la televisió, proposa com a referent Anabel Alonso, tot i que també nomena algunes presentadores, com ara Toñi Moreno –que va estar al capdavant de Viva la Vida– o Sandra Barneda –presentadora de La Isla de las Tentaciones. Per a Alberto , totes són "dones que han expressat obertament la seva orientació sexual", però sobretot "amb una bona carrera i projecte de vida".

4.
Lady's Lab

La presidenta de Balears Diversa, Laura Duran, posa com a exemple el projecte de Marta Romero, la festa Lady's Lab.

Lady's Lab

La presidenta de Balears Diversa, Lauran Duran, tampoc necessita sortir de les Illes per nomenar el seu referent: Marta Romero, "una al·lota molt empoderada, empresària i activista". Romero explica en declaracions a l'ARA Balears que ha creat la seva pròpia empresa d'esdeveniments d'oci nocturn LGTBI, amb la qual reivindica "una diversió innovadora i un lloc segur per als membres del col·lectiu". Lady's Lab és el nom del seu projecte, que va néixer després "d'uns viatges a diverses ciutats i països investigant l'oci nocturn LGBT", manifesta. "Vaig veure necessari crear Lady's Lab perquè als llocs per a heterosexuals sempre reben comentaris com ara que hem de provar un home o ens demanen de fer trios", denuncia Romero. Per ara, ja han arribat a Es Gremi i preveuen expandir-se a Madrid, Sevilla i València.

5.
Gloria Fuertes

El col·lectiu menorquí Diverxia enalteix la figura de Gloria Fuertes per visibilitzar les obres de les dones lesbianes.

Gloria Fuertes

L'entitat menorquina Diverxia posa el punt final a aquesta guia amb dos referents, un estatal i un altre internacional. "A escala espanyola, pensam en Gloria Fuertes. Com a escriptora –tant amb els contes infantils com amb la poesia– va ser capaç de donar llum i reivindicar un món millor a favor de la pau, en temps tan obscurs com el franquisme", destaca el president de la junta directiva de Diverxia, Andrés Armengol. En l'àmbit internacional, esmenten la filòsofa estatunidenca Judit Butler, clau en "les lluites LGTBIQ+ en els darrers 30 anys". "No només ha treballat en la qüestió del gènere, sinó que ha reivindicat la necessitat de viure en un món més habitable per a tothom", conclou Armengol.

stats