Un 20% dels beneficiaris de la Resoga la cobrava de manera irregular el juny de 2023
Cirer ha explicat que es fan reunions grupals amb els perceptors perquè "no s'acostumin" a rebre l'ajuda
PalmaLa consellera de Famílies i Afers Socials, Catalina Cirer, ha presentat el balanç de funcionament de la Renda Social Garantida (Resoga) durant l'any 2023, a la qual es van destinar 28,9 milions d'euros i un milió en concepte de paga extra (en el marc de l'escut social del Govern del Pacte). Al mes de juny, ha dit Cirer, un 20% dels perceptors de l'ajuda la cobraven de manera fraudulenta, en estar donats d'alta a la Seguretat Social i no haver-ho comunicat a l'òrgan de resolució de l'ajut. "En els darrers anys no s'ha fet de manera sistemàtica la feina per detectar modificacions com les variacions de domicili, que generen canvis en el dret a la percepció", ha dit, en relació amb la gestió del Pacte. La consellera també explicat que Famílies i Afers socials fa reunions grupals amb els perceptors de l'ajut, "com una eina perquè no s'hi acostumin, i per acompanyar-los i ajudar-los a trobar feina", ha exposat.
Les deteccions de cobraments fraudulents expliquen per què entre gener i desembre de 2023 els perceptors varen passar de 3.387a 2.753 (-634), un descens que va "sorprendre" la consellera. De fet, els beneficiaris van pujar fins al maig, i a partir d'aquest moment, van baixar molt entre juny i juliol, ha apuntat. "Quan vàrem arribar desconeixíem com funcionava la Conselleria, i moltes vegades, quan arriben persones del PP a Serveis Socials es té tendència a dir que es faran retallades". És per això que "ens vàrem qüestionar per què s'havia produït aquesta baixada". A partir d'aquest punt, s'inicià una auditoria i es revisaren les dades. És així com la Conselleria detect que al mes de juny s'havia activitat el mecanisme d`'encreuament de dades amb la Tresoreria de la Seguretat Social per detectar casos de cobrament indegut.
38,7 milions per a prestacions
Amb l'objectiu de combatre situacions de cobrament fraudulent , Cirer ha anunciat alguns dels canvis que s'introduiran en la gestió de la Resoga. Així doncs, s'apostarà per un encreuament "sistemàtic" de dades amb la Tresoreria, per detectar aquells perceptors que han trobat feina i que no ho comuniquen a l'òrgan competent. Per fer-ho possible, es reestructurarà el departament perquè un equip es dediqui a fer revisions d'expedients i a fer el creuament de dades amb altres administracions. També es reactivarà la comissió tècnica de la Renda Social Garantida i es col·laborarà amb l'auditora que està fent la Conselleria d'Economia i que estarà a punt "en els pròxims mesos", ha anunciat Cirer. L'any 2024, la Conselleria de Famílies i Afers Socials destinarà 38,7 milions a prestacions.
Pel que fa a l'auditoria, Cirer ha defensat que no es fa per "cercar què va fer malament l'anterior Govern", sinó per ser "responsables dels encerts i errades que facem des del moment en què vàrem arribar a la Conselleria. Hi ha coses que funcionen i veim que funcionen bé, però d'altres es poden millorar per evitar problemes i millorar la gestió", ha dit Cirer.