Un cirurgià menorquí recomana beure Palo per combatre la covid-19

Miquel Timoner, també exforense, creu que la quina que conté la popular beguda contribueix que els casos lleus no arribin a greus

El palo era l’aperitiu preferit per una majoria de mallorquins.
Ara Balears
15/04/2020
2 min

Palma“L’objectiu més desitjable és aconseguir que els infectats de coronavirus, que finalment serem tots o quasi tots, siguem pacients de curs lleu, sense necessitat d’hospitalització, i també de curs curt”, afirma el cirurgià i exmetge forense menorquí Miquel Timoner. Per assolir aquest objectiu, manté que beure cada dia un tassó petit del popular Palo mallorquí hi pot contribuir. “Hi aplic la lògica, no la ciència, no té demostracions mèdiques, només és una recomanació que té una certa base científica i lògica”, afirma Timoner. Cal dir que en cap moment afirma que aquest licor pugui evitar que algú s'encomani del virus o desenvolupi la malaltia que causa.

El cirurgià menorquí recorda que d'entre els tractaments que es donen als pacients greus de la covid-19, un dels que semblen més efectius són les pastilles d’hidroxicloroquina, que fins ara es receptaven per prevenir i combatre la malària. “No n’hi ha prou, d’aquestes pastilles, i s’han de dur de l’Índia. A Espanya ja no se’n feia, d’aquest medicament, perquè no hi ha malària, i les quantitats que hi pugui haver aquí no són suficients per dispensar-lo a tots els casos lleus només notar-ne els primers símptomes i intentar evitar així que desenvolupin una pneumònia greu”, observa.

Per això, el cirurgià menorquí establert des de fa dècades a Mallorca proposa que, mentre no es disposi d’hidroxicloroquina a bastament, cal "fer servir allò que tenim més a la mà i que es pot anar a comprar sense restriccions". "Si la quina o els seus derivats van bé per fer que qui s’infecta desenvolupi la malaltia només de manera lleu", afegeix, "hem de prendre productes que duen quina. Els licors anomenats Palo la duen a la seva composició, també la Quina San Clemente, o les 'tòniques' que també en porten, de quina, tot i que en una quantitat menor”.

Miquel Timoner assegura que ell en pren des que va començar l’epidèmia. “Prenc un poc de Palo cada dia, en dosis petites, raonables. Però si atenem a l’avantatge que els derivats de l’arbre de la Quina es mantenen al cos durant una sèrie de dies, estic impregnant el meu cos amb un component que sembla actuar de manera efectiva, impedint que els virus entrin en les meves cèl·lules anomenades macròfags, les quals, quan es repliquen, fan que un cas lleu esdevingui greu o molt greu. Hem d’aconseguir que tothom sigui un cas lleu”, afirma.

El cirurgià menorquí opina que el consum de Palo, “discret però generalitzat, pot tenir un efecte que es podrà comprovar aviat, si disminueix el nombre de malalts greus entre aquells que l’hagin començat a consumir diàriament”. Així i tot, Miquel Timoner adverteix que “hi han d’anar en compte aquelles persones que tenen afeccions renals, i també necessiten consultar si en poden prendre les persones que tinguin trastorns del ritme cardíac o de l’ECG”.

stats