El sistema de cita en línia per rebre la vacuna contra el covid-19 comença avui amb els nascuts el 1956

Un total de 5.564 persones podran demanar hora a la plataforma Bitcita

Un professional sanitari administra la vacuna contra el covid-19 a una dona
16/04/2021
3 min

PalmaEl sistema per demanar cita en línia per rebre la vacuna contra el covid-19 es posa en marxa aquest divendres. Ara bé, aquesta plataforma –Bitcita– no entrarà en funcionament de manera plena, i de moment només podran triar dia, hora i lloc els nascuts l'any 1956 –65 anys–, dels quals 5.564 persones estan pendents de rebre el vaccí –hi ha 12.045 nascuts aquest any. "Aquests són els que poden posar les seves dades en el sistema d'autocitació", va assenyalar aquest dijous la directora de la campanya de vacunació, Eugènia Carandell, a més d'indicar que els que no ho facin seran citats telefònicament, perquè aquesta via continua funcionant amb normalitat.

Segons va destacar la directora, el funcionament de Bitcita (citavacunacovid.ibsalut.es) és "senzill, similar a demanar hora amb Atenció Primària". "S'ha d'omplir un qüestionari de salut per descartar algunes malalties, introduir el codi de la targeta sanitària i les dades de contacte. A partir d'aquí, la persona triarà un punt de vacunació massiva i, quan s'indiqui lloc i data, es generarà un codi QR que s'enviarà per SMS i amb un missatge de confirmació per correu electrònic". Aquesta cita serà per a la primera dosi. En el cas de la segona, es donarà en el centre de vacunació.

Una altra de les limitacions que tindrà aquest sistema és que només es podrà demanar cita "a una setmana vista", va apuntar la directora, la qual ha indicar que a hores d'ara "hi ha 8.000 forats disponibles" i que aquesta xifra s'actualitzarà en funció de les vacunes que hi arribin. "Es deixarà triar entre el 21 i el 27 d'abril. Quan s'omplen les cites disponibles, el sistema es tanca i no s'hi pot continuar", ha comentar. Tampoc no es podran modificar les cites, sinó que, en cas que no vagin bé, s'hauran de cancel·lar i esperar la telefonada de Salut, perquè aquesta plataforma només en dona una. Carandell ha justificat que només es comenci per un any concret perquè Salut vol provar el funcionament de la plataforma. Els propers grups que ho podran fer seran a partir de 1957.

D'altra banda, el llistat de les persones que poden demanar cita en línia es carregarà a la plataforma, de manera que qui no hi figuri no ho podrà fer. També es creuaran les dades per saber a qui s'ha de donar hora per telèfon. "Nosaltres continuarem citant pacients. Els primers dies hem d'observar quanta gent entra a la web, aconsegueix demanar cita o abandona. Són moltes les coses que s'han de veure perquè comença un servei nou", va subratllar Carandell. La directora també va assegurar que "ningú no quedarà sense vacunar" i va remarcar que també "hi haurà un sistema de repesca, per tenir la seguretat que no queda ningú penjat en el procés".

Percentatges de vacunació

Carandell també va indicar els percentatges de persones vacunades segons la franja d'edat. Pel que fa als majors de 80 anys, el 83,59% ja n'ha rebut la primera dosi (42.304 persones) i el 41,25%, la segona (20.878 persones). De la franja d'entre 70 i 79 anys, un 24,32% n'ha rebut la primera dosi (20.259 persones) i un 0,32%, la segona (263 persones). En darrer lloc, d'entre 60 i 69 anys, la primera dosi s'ha administrat a un 31,12% (36.190 persones) i la segona al 0,32% (371 persones).

"No sabem del tot quines vacunes arribaran la setmana que ve", va comentar la directora de la campanya de vacunació, encara que no seran 50.000 dosis setmanals. "Aquesta setmana posam 32.000 vacunes, però manquen les dades de la setmana que ve per fer el càlcul", va afegir. Quant a les persones que varen rebre la primera dosi d'AstraZeneca, Carandell va afirmar que la Conselleria està pendent de la Comissió de Salut Pública, la qual prendrà una decisió "els dos dies vinents".

stats