Citacions judicials per a 2025 per resoldre problemes 'urgents'
El Col·legi d'Advocats lamenta que el col·lapse judicial afecti els drets dels ciutadans
Palma"Consultada l'agenda programada d'assenyalaments, es fixa la vista per al proper dia 23 de març de 2025". Un treballador públic que està pendent d'una interpretació normativa per resoldre el seu futur laboral i la discrepància que manté amb l'Administració haurà d'esperar un any i mig per poder explicar el seu cas davant d'un jutjat contenciós administratiu de Palma. Una dilació que li provoca la impossibilitat de progressar a hores d'ara en la seva carrera professional, i perdre oportunitats laborals a les quals ja no hi podrà accedir. Aquest cas real, del qual s'ometen els detalls personals, és un dels tants que es produeixen cada dia i que han duit la paciència dels professionals al límit. Els despatxos d'advocats reben citacions ja no per a l'any que ve, sinó per d'aquí dos anys, i lamenten que aquesta situació ja va més enllà del tradicional concepte de 'justícia lenta'.
Un altre particular que també manté un important conflicte amb l'Administració, i que va interposar un contenciós l'any 2021, ha decidit protestar pel terrible retard del seu cas. El seu misser ha registrat un escrit en el qual considera una vulneració del principi fonamental "de la tutela judicial efectiva" el fet que s'hagi assenyalat la vista per al juliol de 2025. Aquesta situació, explica en el seu escrit, "està provocant al meu client un greu patiment psicològic", i per aquest motiu aporta al jutjat contenciós un informe mèdic.
La primera vista per resoldre el cas s'havia previst al llarg d'enguany –dos anys després del contenciós–, però aquest particular va tenir la mala sort que la cita prevista va coincidir amb la vaga de funcionaris de justícia, i, per tant, la nova convocatòria ha quedat fixada d'aquí gairebé dos anys. "És impresentable, no es pot treballar així", explica l'advocat, que demana mantenir-se en l'anonimat "perquè només em falta que, amb el context actual, m'agafin mania. No podem pus", assegura.
Més conegut és el cas dels apartaments il·legals de Cala Llamp, a Andratx. El GOB va guanyar la sentència que n'ordenava l'enderrocament. "Fa més d’onze anys i encara avui no s’ha executat el restabliment de l'ordre jurídic pertorbat per la llicència d'edificació i ús del sòl 135/2005, anul·lada pel jutjat el 27 de maig del 2009, i confirmada l’anul·lació per la Sala C-A del TSJIB, dia 7 d’octubre del 2011", segons ha escrit l'organització ecologista adreçant-se al jutjat Contenciós Administratiu número 2 de Palma per lamentar que no es posi ordre en una il·legalitat urbanística dels temps del cas Andratx.
Col·lapse generalitzat
El contenciós és un dels àmbits on hi ha més col·lapse, però no és l'únic. La situació d'embós és generalitzada i perjudica no només els professionals del dret, sinó sobretot "aquelles persones que confien en la nostra justícia la tutela dels seus drets i legítims interessos”, afirma el degà del Col·legi d'Advocats de les Illes Balears, Martí Alenyar, en un escrit recentment dirigit al president del Tribunal Superior de Justícia.
El degà afirma que la manca de recursos humans i la manca de mitjans és ja un dèficit històric, i que ara s'hi han afegit situacions tan complexes com la pandèmia i les diferents mobilitzacions laborals dels mateixos funcionaris, que provoquen una realitat que "s'acosta a la paràlisi".
El Col·legi d'Advocats demana fer un front comú per reclamar al Ministeri de Justícia l'actual "desamparament" que pateixen els despatxos i sobretot els ciutadans que necessiten pronunciaments judicials que no arriben.