Nutrició
Societat 11/07/2024

Els ciutadans de les Balears, els que més es posen a dieta de tot l’Estat

L’allargament de la temporada d’estiu fa que més gent se senti pressionada a tenir un bon cos per mostrar. Ara bé, un 36% de la població pateix sobrepès i un 16,35% és obesa

4 min
Cada vegada hi ha més homes que es preocupen pel seu aspecte corporal.

PalmaEls habitants de les Balears són els segons de tota Espanya que menys a gust estan amb el seu físic i els campions a fer dieta. Així ho constata el VI Estudi de Salut i Vida 2023 elaborat pel Grupo Análisis e Investigación. Un 41,9% dels illencs diu que ha regulat la seva alimentació durant els darrers 12 mesos i un 25,7% va expressar malestar amb la seva imatge. Aquestes dades no sorprenen la psicòloga i nutricionista Nieves Pérez, que ho atribueix a l’estil de vida. “A Mallorca l’etapa estival dura sis mesos durant els quals s’exposa el físic, es va a la platja i la roba que duim ens fa anar mig despullats”, comenta. “Aquesta situació fa que molta gent se senti interpel·lada a tenir un cos estèticament acceptable”, exposa. Per altra banda, posa el focus en la cuina tradicional mallorquina. Tota la rebosteria es fa amb saïm, que provoca “una sensació gustativa extremadament satisfactòria al paladar, però és una bomba calòrica de primer nivell”, avisa.

Maria Garcies té 34 anys i cada any es posa a dieta. I no és perquè ho necessiti, segons explica, sinó perquè el seu grup d’amigues han establert com una tradició posar-se a règim el mes de març per intentar perdre una talla abans de l’estiu. “Totes estam en un pes normal, però és per fer la gràcia”, explica. “Originalment ho férem perquè una de les amigues s’havia engreixat per una malaltia i li estava costant baixar de pes”, recorda. És per això que per solidaritat totes es varen posar a dieta durant sis mesos. Garcies diu que té molts coneguts (especialment dones, però de cada vegada més homes) que entren en pànic quan arriba l’estiu i no tenen la imatge que volen mostrar. “Les xarxes socials han fet molt de mal amb les dietes miracle enfocades a les dones que, si bé, poden funcionar, generen un patiment a l’usuari, que es mata de fam i perjudica l’estómac”, assenyala.

Segons l’Enquesta Europea de Salut 2020, el 36,02% de la població adulta de les Balears té sobrepès i un 49,73% es considera sedentària. En aquest context, Teresa Bonnín, farmacèutica i nutricionista a la farmàcia Bonnín entén el sentiment de tants ciutadans: “És lògic que estiguem preocupats pels problemes de salut que suposa el pes a llarg termini”, diu. L’alimentació dels illencs, a més de les feines actuals menys físiques, han transformat l’estil de vida. “Ja no menjam de manera saludable, s’ha deixat de consumir producte de proximitat i fresc i de cada vegada ens movem menys i bevem més alcohol”, exposa.

Un 16,35% de persones obeses

Malgrat que la meitat de la població de les Balears té sobrepès i un 16,35% obesitat, a la sanitat pública només hi ha set nutricionistes-dietistes: cinc a Mallorca i dos a Menorca –les Pitiüses no en tenen. Aquests professionals, expliquen fonts de Salut, atenen patologies greus i que venen derivades de l’endocrí. Qui vol perdre pes per una raó estètica ha d’anar a la privada.

A la farmàcia Bonnín tenen una consulta de nutrició i hi han percebut l’increment d’usuaris. Tenen una demanda important, però no sols de persones que volen baixar de pes, sinó també per patologies relacionades i derivades del sobreprès, l’obesitat, l’insomni, la síndrome metabòlica, la salut intestinal i la mental, entre altres circumstàncies. “En el cas de les persones més joves i sense patologies, cerquen una intervenció personalitzada en la seva composició corporal i també maneres de suplementar la seva dieta”, assenyala Bonnín. Segons la seva experiència, la majoria de la gent es posa a dieta just després de Setmana Santa, un període en el qual els menjars tradicionals són especialment contundents i calòrics, com és el cas dels crespells, els rubiols i les panades. Segons assenyala, les dones semblen més preocupades que els homes per la seva imatge. Ara bé, aquesta tendència comença a canviar a un ritme accelerat.

De fet, Pérez assegura que de cada vegada hi ha més homes que senten la pressió social per tenir un cos que es consideri adequat. “En veig més i amb conductes més compulsives amb el menjar”. “Tant ells com elles fan tip de menjar i la resposta defensiva després és estar deu dies sense menjar”, resumeix. Tradicionalment, eren elles les que havien sentit la pressió per tenir un cos prim, però ara a ells també se’ls demana tenir una estructura corporal musculada i definida.

A conseqüència d’aquesta situació, hi ha un mal col·lateral: també s’ha posat el focus en la gent que és de constitució prima, a qui també se la considera fora dels cànons estètics. “Com que de cada vegada a les Balears hi ha més gent amb sobrepès, els que ja queden com els anormals són els primets i amb pesos més ajustats”, diu Pérez. Aquest és el cas de Tomeu Clar, un jove de 19 anys. Ell és esportista amb un cos prim i definit, té molta força muscular, però els músculs són molt petits. Està solter i assegura que una de les causes d’aquesta situació (la més important, creu) és que quan surt amb els seus amics, que tenen esquenes amples, ell no llueix. “Jo és que tall l’aire, i ells l’emparen”, explica entre rialles. “Aquest fet fa que les joves es fixin més en ells i poc en mi, tret que també estiguin tan primes com jo”, explica. A causa d’aquesta pressió ha augmentat la seva ingesta calòrica per intentar guanyar pes, de moment, sense èxit. “Ingeresc 3.500 calories diàries des d’octubre i vaig al gimnàs. Només he guanyat 1,5 quilograms”, lamenta.

Amb tot, Pérez alerta que de cada vegada la gent amb sobrepès comença a patir-lo de més jove. “Em preocupa especialment en el cas dels infants, que mengen fatal i això els pot generar efectes bastant immediats i perillosos”, explica. I ho resumeix amb un exemple: abans, les nines començaven a tenir la menstruació a 14 anys i ara ja n’hi ha de vuit que la tenen, a causa dels mals hàbits nutricionals i el greix del cos.

stats