Pacients de les Balears participen en un estudi per conèixer per què i com s'emmalalteixen els espanyols
El projecte Cohorte IMPaCT recopilarà informació dels usuaris a través de qüestionaris, exploracions físiques, proves fisiològiques i l'anàlisi de biomarcadors
PalmaL’estudi Cohorte IMPaCT, que es desenvolupa a les Illes Balears, Aragó i Castella - la Manxa, ha començat ja el procés de recollida d’informació dels primers participants que han anat a algun dels centres de salut habilitats. Amb aquesta investigació, es té l’objectiu d’analitzar de forma exhaustiva l’estat de salut de 200.000 ciutadans representatius de la població espanyola, durant els pròxims 20 anys, per tal de determinar l’origen de les principals malalties i contribuir a prevenir-les. La participació de les Balears es farà a través dels centres de salut de Santa Ponça i sa Pobla, coordinats per part de l’Institut d’Investigació Sanitària de les Illes Balears (Idisba).
La informació dels participants s’obtindrà a través de qüestionaris, exploracions físiques, proves fisiològiques i l’anàlisi de biomarcadors presents a mostres biològiques. Per aconseguir-ho, l’estudi Cohorte IMPaCT compta amb la participació de 21 institucions, entre les quals hi ha centres d’Atenció Primària, hospitals, centres d’investigació i l’INE, coordinats tot per part del Centre d’Investigació Biomèdica en Red (CIBER).
La investigació es farà a 50 centres de salut repartits arreu d’Espanya. Des d’aquests punts, es contactarà i monitoritzarà els participants, que seran seleccionats de manera aleatòria. Per tal de ser fidels al model demogràfic d’Espanya, el 30% de participants provindran de zones rurals, i els restants, de zones urbanes. Per tal d’afavorir l’èxit del programa, des de la coordinació de Cohorte IMPaCT s’ha fet una crida a la participació de totes les persones que siguin contactades.
Les dades que es recullin estaran disponibles també per a altres projectes científics d’interès social. En aquest sentit, Marina Pollán, directora científica del Centre d’Investigació Biomèdica en Red de Epidemiologia i Salut Pública (Ciberesp), ha destacat que “Cohorte IMPaCT permetrà a la comunitat científica conèixer millor com prevenir les principals malalties i el deteriorament associat a l’edat, la discapacitat i les lesions”. A més, la possibilitat de disposar d’un registre dinàmic de dades individuals i poblacionals, clínics, genètics, epidemiològics i d’hàbits de vida permetrà construir models predictius de malalties, identificar desigualtats en salut, monitoritzar els indicadors claus i avaluar l’impacte de les polítiques sanitàries.