Festes de Sant Joan

Ciutadella esclata de festa i avisa qui en vol fer negoci: “Sant Joan no està en venda”

Un multitudinari Primer Toc fa embogir milers de persones, mentre es reobre el debat al poble sobre els efectes de la massificació

Ciutadella plena de gom a gom per celebrar les festes de Sant Joan
David Marquès
23/06/2024
3 min

CiutadellaCiutadella ja s’ha endinsat de ple a la festa. A les 14 h, el flabioler Sebastià Salort ha aconseguit obrir-se pas, entre dificultats, amb el seu ase i arribar a peus de la casa senyorial de Can Salort, on ha demanat permís al jove noble Carlos de Salort i ha fet sonar l’esperat i emotiu Primer Toc. El tirurirurit ha fet embogir milers de persones que ho seguien als voltants i també davant la pantalla gegant instal·lada a la plaça Nova.

Prop de 160 efectius han vetllat per la seguretat d’aquest primer gran acte de les festes, limitat per una cabuda de 6.470 persones que no ha fet necessari tancar-ne els filtres d’accés. De fet, la Policia només ha hagut d’intervenir per treure de l’entorn tres persones que havien patit una lipotímia per l’estretor i la gentada.

S’ha iniciat llavors el replec dels més de 100 cavalls que formen part de la colcada d’aquest primer dia de festes, que viurà el seu moment àlgid a les 18 h, quan el caixer senyor entri al galop al Caragol del Born i comenci el primer caragol.

El dia, fortament ennuvolat, no ha aconseguit deslluir el primer alè de festa, que mobilitza mig miler d’efectius en un operatiu de seguretat que el cap de la Policia, Diego Pastrana, creu “dimensionat” a la realitat actual de Sant Joan. Des del migdia està en funcionament el Centre de Coordinació (Cecopal) que desplega tots els cossos de seguretat.

La nit prèvia ha estat “tranquil·la”, tot i la concentració durant la matinada de milers de joves a la zona d’oci nocturn del Pla de Sant Joan. Una allau que no ha passat desapercebuda pels veïns de la Muradeta, que en noten les molèsties, ni per l’associació Salvem Sant Joan, que ha penjat una pancarta gegant al port per denunciar el “negoci” de les empreses de fora que empeny el turisme de gatera i “prostitueix” les festes. El cartell ho deixa ben clar: “Sant Joan no és un negoci. És un sentiment. Prou massificació!”.

Salvem Sant Joan posa el punt de mira en la promoció feta a través de les xarxes socials per discoteques, que conviden a venir a Menorca per viure “les festes més boges de l’illa”.

A la discoteca Lateral s’hi han fet aquestes dues darreres nits festes “White Sugar Menorca” que cercaven atreure els milers de joves de Mallorca i Catalunya que arriben a Ciutadella per celebrar la fi del curs i l’inici de l’estiu i de Sant Joan.

“Tot té un límit i el poble de Ciutadella es mereix dir prou”, diuen des de l’associació, que avisa que “a Ciutadella no hi cap tothom i Sant Joan no està en venda. No el volem vendre per duros a quatre pessetes”.

L’entitat ciutadana constituïda el 2021 crida a la població a “lluitar” contra “el negoci d’empreses que la massifiquen i les navilieres i aerolínies que se n’aprofiten. Com és que som capaços a trepitjar els nostres sentiments, a callar davant comportaments incívics? Acceptam que, per una quantitat mínima de doblers, venguin a fer el que vulguin a ca nostra, deixam que pixin enmig del carrer, que robin banderes, que desllueixin la nostra festa… però callam. Param mà i callam, com si deixassin una doblerada. Sant Joan és un negoci pels peixos grossos de sempre”.

L’associació insisteix que els cavallers “són els vertaders protagonistes de la festa i es mereixen un respecte. I la festa no seria la mateixa sense el poble, però de cada vegada n’estam més privats… Acceptar que tirar avellanes ara és una guerra, que la gent de Ciutadella ja no hi va, que ens prenen allò que és nostre… Hauríem de dir fins aquí!”.

stats