PANDÈMIA COVID-19
Societat27/03/2020

Clam de 7 sindicats contra la manca de material per protegir els professionals

Els treballadors responsabilitzen els òrgans directius de l’IB-Salut i de l’hospital Son Espases de posar-los en “greu risc”

Alba Tarragó
i Alba Tarragó

PalmaLa manca de material sanitari posa en “greu risc els professionals” de Son Espases que treballen amb pacients infectats de covid-19. Així ho denuncien en un document que varen entregar divendres a la Conselleria de Salut el Sindicat d’Infermeria (SATSE), el Sindicat Mèdic de Balears (Simebal), l’STEI Intersindical, Comissions Obreres (CCOO), la Unió General de Treballadors (UGT), la Unió Sindical d’Auxiliars d’Infermeria (USAE) i la Central Sindical Independent de Funcionaris (CSIF). Tots es queixen -per primera vegada conjuntament- de la manca d’equips de protecció individual (EPI), bates impermeables, mascaretes i ulleres. En una carta adreçada al director general del Servei Balear de Salut (IB-Salut), Juli Fuster, i al director gerent de l’hospital Son Espases, Josep Pomar, els sindicats recorden que ja hi ha una cinquantena de professionals contagiats i 175 d’aïllats. “No podem saber el vertader abast dels contagis, atès que no es fan tots els tests de detecció”, adverteixen en el document. Els treballadors no poden complir amb les mesures de seguretat perquè no tenen material homologat i han de fer la seva feina amb elements de protecció confeccionats a partir de “bosses dels fems, màscares de busseig o ulleres d’esquiar que ells mateixos es fabriquen”.

Els sindicats acusen l’Administració d’incomplir la Llei 31/1995 de Prevenció de Riscos Laborals, en la qual s’estableix que els treballadors “tenen dret a una protecció eficaç en matèria de seguretat i salut a la feina”. Com a conseqüència, han informat de la situació Inspecció de Treball. És “obligació de l’empresari adoptar les mesures necessàries i donar les instruccions corresponents per garantir la seva protecció”, assenyalen. Però el que es troben és “una opacitat empresarial”. Per això, les organitzacions atribueixen tota la responsabilitat de l’incompliment als òrgans directius tant de l’hospital Son Espases com els de l’IB-Salut.

Cargando
No hay anuncios

El mateix dia en què es va entregar el document, la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Pilar Costa, va assegurar que l’Executiu ha fet compres de material que s’espera que arribin els propers dies. En aquesta línia, Costa va negar que suposi cap inconvenient centralitzar-ne el repartiment a Madrid: “totes les administracions fan el que poden per donar resposta a la crisi”. Molt diferent va ser la resposta del portaveu del Comitè Autonòmic de Malalties Infeccioses de les Balears, Javier Arranz, qui va reconèixer que fer la distribució d’aquesta manera “pot donar problemes”. Així mateix, Arranz considerà que també “té avantatges”, sobretot pel que fa al material que no es compra habitualment, com ara els kits diagnòstics. “El Ministeri va rectificar bé permetent a les comunitats autònomes mantenir els seus contactes”, va afegir.

Negociacions obertes

Cargando
No hay anuncios

Precisament gràcies als contactes amb proveïdors de confiança, la Conselleria de Salut espera de manera imminent l’arribada de material. Encara que no en confirma la quantitat exacta, els productes podrien ser ja a les Illes aquest cap de setmana. Ara bé, Javier Arranz va advertir que les negociacions continuen obertes i que “és difícil saber si arribaran a bon terme”, atès que altres comunitats autònomes han tingut problemes amb aquests procediments. La intenció ara és consolidar la relació amb aquestes empreses amb l’objectiu de poder fer “compres de manera programada”.

Cal recordar que immediatament després de declarar l’estat d’alarma, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va anunciar la centralització de totes les compres de material sanitari i la requisa immediata de mascaretes i equips de protecció. La decisió va estendre l’alarma per les comunitats i va complicar encara més la ja difícil gestió dels centres sanitaris. La Moncloa, però, reconeixia així un dels principals problemes en la gestió de la crisi sanitària: la manca de previsió en la compra de material, amb un mercat xinès tancat també durant setmanes per la seva pròpia quarantena. Gairebé dues setmanes després de la declaració de l’estat d’alarma i després d’haver permès de nou a les comunitats comprar material -però amb un mercat molt més encarit-, Illa va anunciar dimecres una compra massiva de material sanitariper valor de 432 milions d’euros a la Xina. L’arribada serà progressiva des de finals de setmana fins al juny.