Els municipis de les Illes amb més casos de 'balconing' el 2022
El compte de Twitter Federació Balear de Balconing fa un recompte dels punts amb més víctimes de l'Arxipèlag
PalmaPalma, amb vuit casos –tres morts i cinc ferits–, és el municipi amb més víctimes de balconing el 2022, segons les estadístiques que fa –en to irònic– el compte de Twitter Federació Balear de Balconing (@Botquebota) va publicar aquest dissabte. Amb més de 20.000 seguidors a la xarxa social, el perfil elabora "un registre de participacions d'aquest esport de risc a les Illes Balears".
Les dades inclouen 11 municipis, amb Palma, Calvià (22 casos), Manacor (vuit casos), Sant Josep (set casos) i Ciutadella (set casos) al capdavant. Per la coa hi ha Alcúdia i Santa Eulària (amb un cas cadascuna), Campos, Llucmajor i Sant Antoni (amb dos casos cadascun). Al mig, es troben Eivissa Vila, amb set casos.
Amb sis casos, Calvià ocupa el segon lloc de la llista. Segons el recompte del perfil de Twitter, hi va haver sis víctimes, dues de les quals van morir i quatre van quedar ferides. De mitjana, van caure de 3,7 pisos cadascun. Tot i que Manacor ocupa el tercer lloc, té la mitjana més elevada d'alçada des de la qual els turistes van fer balconing, que és un quart, atès que només hi van haver dos casos, ambdós ferits.
Nacionalitat dels turistes
Ara bé, l'anomenada Federació Balear de Balconing no només fa estadístiques a escala local, sinó que també analitza les nacionalitats dels turistes que han fet balconing. En un llistat històric encara més elaborat i publicat l'octubre, el compte de Twitter va comptar fins a 97 casos de turistes que eren del Regne Unit. D'aquests, 27 van acabar en mort i 70 ferits, els quals havien caigut des d'un tercer pis de mitjana.
En el darrer lloc, amb 108 pisos i 30 casos, se situa Alemanya, i Espanya en el tercer, amb 37 pisos i 17 casos. A aquests països els segueixen França (vuit casos), Irlanda (vuit casos) i els Països Baixos (set casos). Per davall estan, amb tres casos cadascun, Rússia, Suècia i Polònia, i Itàlia, amb quatre.
En aquest llistat la Federació també calcula la sinistralitat dels bots, xifra que encapçala Rússia, amb un 66,7%. En aquest cas, també es dona el fet que té la mitjana de pisos més elevada (un 4,3). Amb només tres casos –el darrer, del 2019–, els turistes de nacionalitat russa que han fet balconing han estat tres i, en total, han botat 13 pisos. En van morir dos i un va quedar ferit.
Equipament de la FBB
Arran de la quantitat de seguidors, 'm'agrada' i repiulades que ha anat aplegant en el compte de Twitter els seus artífexs han creat marxandatge: l'Equipació Oficial de la Federació Balear de Balconing (FBB). Abans de llançar-ho, però, han iniciat un micromecenatge a la plataforma Tot Suma per arribar als 2.000 euros necessaris per fer i posar a la venda les camisetes, gorres i adhesius que ja han dissenyat.
Per ara, han aconseguit un 60% del total (1.308 euros). Com que la data límit per assolir els 2.000 euros és en 19 dies, la Federació –com a incentiu– publica noves dades de la classificació a mesura que van assolint certes fites. Tot i que "al principi ens ho vàrem prendre de broma", diuen, han posat "les màquines en marxa per cercar espònsors per a l'equipació". Entre els patrocinadors, destaquen els noms de "Balcon Viajes", "Betadine", "Pimba" i "Jump".