Ciència i medi ambient
Societat18/01/2023

El Cofib atén més de 6.500 animals a les Illes durant el 2022

A Mallorca han estat 4.916 exemplars, 4.583 dels quals eren silvestres i 333, exòtics

ARA Balears
i ARA Balears

PalmaEl Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes (Cofib) ha atès 6.577 animals als seus centres durant el 2022. Per illes, a Mallorca s'han atès 4.916 exemplars, 4.583 dels quals eren silvestres i 333, exòtics; a Menorca, han estat 1.364 animals, 1.319 dels quals eren silvestres i la resta exòtics, i a Eivissa n'ha atès un total de 297, amb 285 de silvestres i 12 d'exòtics.

L'au amb més nombre d'entrades ha estat la falcia en el cas de Mallorca i Menorca, i el xoriguer a Eivissa. Pel que fa als mamífers, en els tres casos l'entrada majoritària ha estat d'eriçons, mentre que de rèptils, els que més han arribat han estat la tortuga mediterrània a Mallorca i Menorca.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a Mallorca, hi han entrat 47 exemplars d'espècies en perill d'extinció. Concretament, 40 milanes, sis àguiles coabarrades i un virot petit. Pel que fa a espècies vulnerables, n'han atès 58 exemplars, majoritàriament tortugues mores, 321, 28 exemplars de virot gros, 15 de gavina roja, 9 de corb marí, 3 d'àguila peixatera, 2 de voltor i 1 de coa-roja.

En el cas de Menorca, s'han comptabilitzat 20 entrades d'espècies en perill d'extinció, que corresponen a 16 exemplars de milana i 4 de virot petit. De vulnerables n'han entrat 24, en què destaca el corb marí, amb 9 exemplars, seguit del virot gros, amb 6, i la gavina roja, amb 5 exemplars. També s'han rebut 2 exemplars de miloca, 1 d'àguila peixatera i un altre d'abellerol.

Cargando
No hay anuncios

Aquest balanç s'ha dut a terme aquest dimecres en l'alliberament de dues milanes recuperades pel Centre. Els dos exemplars retornats al medi natural havien patit ferides causades per trets. Totes dues s'han marcat per poder fer-ne un seguiment i ampliar el coneixement sobre el comportament d'aquesta espècie. En total, el Cofib va atendre 56 exemplars de milana a Mallorca i a Menorca durant el 2022. A Eivissa hi ha entrat un exemplar de virot petit, així com 14 corresponents a espècies vulnerables: 13 de gavina roja i un corb marí.

La milana està catalogada com a espècie en perill d'extinció pel RD 139/2011. En aquest sentit, en l'última revisió del Llibre Vermell de la UICN de vertebrats de les Illes, es classifica com a "gairebé amenaçada"; en el Llibre Vermell de les Aus d'Espanya apareix com "en perill", i a escala internacional està inclosa en l'Annex 1 de la Directiva d'Aus i en l'Apèndix 2 de la Convenció sobre la Conservació d'Espècies Migratòries.

Cargando
No hay anuncios

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha posat èmfasi en la recuperació de rapinyaires com la milana, "un indicador de l'estat de salut del territori i la població de la qual ha augmentat considerablement les darreres dècades gràcies a les accions de conservació".