Els ossos rentadors proliferen: el 2022 se n'han capturat 390, una xifra rècord
Els experts i el Govern, preocupats pel risc sanitari i l'amenaça de la biodiversitat que comporta
PalmaEl Govern ha capturat 390 ossos rentadors aquest 2022, el nombre més alt d'ençà que es va començar a capturar aquesta espècie invasora a Mallorca l'any 2017, mentre que, en total, s n'han capturat 1.218 exemplars. La proliferació d'aquesta espècie, que es va detectar per primer pic l'any 2006, preocupa el Govern i la UIB, que, en el marc d'un conveni, han organitzat una xerrada per explicar la situació.
Un dels investigadors del Grup d'Ecologia Interdisciplinària de la UIB, Samuel Pinya, qui farà la xerrada aquest dijous horabaixa a Calvià, destaca l'impacte que té aquesta espècie en la biodiversitat local: "És una amenaça per a espècies sensibles endèmiques com el ferreret, ja que ambdues zones de convivència coincideixen". La major part de la població dels ossos rentadors es troba a la zona centre i zona sud de la serra de Tramuntana, punts on també es troben molts de ferrerets.
Aquest no és l'únic problema que comporta, sinó que també implica una amenaça per als humans en dos sentits. Comporta un risc sanitari, ja que pot ser portador de paràsits i també afectar els animals domèstics amb malalties com la ràbia, de la qual pot ser portador. "És un tema de salut pública. Una mossegada d'aquest animal pot arribar a generar encefalopaties, per exemple", adverteix l'investigador.
A més d'això, és sabut que és un depredador generalista que produeix molèsties a zones urbanes i residencials, provocant accidents de trànsit, afectant punts verds, fems i també consumeix i fa malbé béns agrícoles i ramaders. "És un animal oportunista i agressiu, que, si no troba aliment en entorns rurals, acudeix a zones urbanes i provoca destrosses a propietats privades", explica Pinya.
Potencial reproductor
La proliferació dels ossos rentadors es deu al fet que ha augmentat el seu potencial reproductor. En el 2014, el 40% de les femelles capturades estaven lactant o havien lactat, mentre que en el 2022, ha estat el 100%. En aquest sentit, el Consorci per a la Recuperació de la Fauna (COFIB) ha mostrat la seva preocupació: "No sabem quina població en podem tenir ara mateix, però l'augment de captures està relacionat amb un increment dels mitjans".
El COFIB s'encarrega d'instal·lar les trampes arreu del territori i en fa el seguiment. Però què s'ha de fer si un ciutadà es troba amb un exemplar? Pel fet que es tracta d'un animal que pot ser perillós, el Consorci demana que es comuniquin els albiraments immediatament. "Ho poden fer a través de l'aplicació COFIB Linia Verde o cridant al 607 55 40 55", recorden des de la Conselleria de Medi Ambient, a la qual està adherida el Consorci. En la mateixa línia ho considera Pinya: "És necessària la participació ciutadana, però si algú en troba un, que no el toqui, són molt agressius".