Justícia
Societat 08/07/2024

La Justícia gratuïta va fer 56.000 actuacions de defensa a les Balears durant el 2023

Aquesta xifra rècord és un 11,25% més alta que en 2022

Victòria Pons
2 min
A les Illes, hi ha prop de 700 advocats d'ofici.

PalmaEl Servei de Justícia gratuïta a les Balears va realitzar més de 56.000 actuacions de defensa el 2023, un 11,25% més que el 2022, 24.357 de les quals han estat assistències a persones detingudes. Aquestes xifres suposen un rècord d'actuacions, amb una mitjana de 154 diàries, 4.699 per mes. "Ni tan sols durant els anys de crisi econòmica s'havien arribat a tal volum d'actuacions", han explicat aquest dilluns el degà del Col·legi d'Advocats de les Illes Balears, Martin Aleñar, i la vicedegana, Carmen López.

Igualment, les dades corresponents al primer semestre d'enguany continuen a l'alça, amb més de 28.000 actuacions de justícia gratuïta entre l’1 de gener i el 25 de juny, sobretot en l’àmbit d’assistència penal, menors i violència de gènere. “Si es continua amb aquesta tendència, no es descarta que el 2024 registri un nou rècord”, ha apuntat Aleñar. 

Precarietat dels advocats d’ofici

Tot i que les dades indiquen un alt volum de feina i que els advocats d'ofici garanteixen "l'accés a la justícia per part de tots els ciutadans", el degà ha manifestat que "aquest servei es continua donant en condicions precàries perquè continua el col·lapse en la justícia balear". Aleñar ha criticat que els advocats que presten el torn d'ofici no reben una remuneració digna (menys de 150 euros per intervenció), se'ls ha augmentat la càrrega burocràtica en les actuacions, estan en desigualtat davant les comunitats que tenen transferència en justícia i sofreixen una manca de retribució d'algunes actuacions que el Ministeri no reconeix.

Davant d'aquesta situació, López ha declarat que lluiten perquè “els advocats d’ofici puguin actuar en igualtat de condicions que l’advocat particular” i que han demanat reforç de lletrats en casos de violència de gènere, però “el Ministeri no n'ha fet cas”.

Serveis de justícia gratuïta a les Illes Balears

Els serveis d'assistència jurídica gratuïta que ofereix i gestiona l'ICAIB són diversos. És un d'ells el torn d'ofici, atès per uns 700 advocats, que proporciona atenció i assistència jurídica gratuïta als ciutadans sense recursos, a col·lectius vulnerables i als detinguts, aquest darrer en guàrdies de 24 hores els 365 dies a l'any. També disposa de Servei d'Orientació Jurídica, amb el qual es pretén assessorar la ciutadania sobre la viabilitat jurídica de les seves prestacions i de la possibilitat de sol·licitar assistència jurídica gratuïta. Finalment, l'ICAIB ofereix orientació jurídica per a població reclusa, menors d'edat i joves que van ostentar la condició de menors estrangers no acompanyats. Pel que fa al perfil del sol·licitant, es reconeix el dret a l'assistència gratuïta a aquelles persones que tinguin una retribució anual màxima de 14.000 euros, a excepció de certs col·lectius vulnerables que hi tenen accés directe.

stats