Un mallorquí d'origen sahrauí diu en un vídeo que se'n torna al seu país per combatre contra el Marroc

Nafi Brahim fa 20 anys que resideix a l'illa i ha fet una crida perquè altres joves com ell s'uneixin a la causa

Nafi Brahim, el jove que va arribar a Mallorca fa 20 anys i que ara se'n torna al Sàhara a combatre
Ara Balears
14/11/2020
2 min

PalmaNafi Brahim és un jove sahrauí que va arribar a Mallorca fa 20 anys i que ara se'n torna al seu país a combatre contra l'exèrcit del Marroc, que aquest divendres va entrar al sud del Sàhara Occidental per trencar el bloqueig del Polisario a la frontera mauritana. En un vídeo publicat pel Partit Comunista a les Illes Balears, Brahim explica entre plors que ha decidit unir-se a l'exèrcit sahrauí i fa una crida perquè altres joves com ell que visquin a Espanya també ho facin.

"Vaig venir a Espanya quan tenia 10 anys, convençut que tornaria a la meva terra en pau", afirma en el vídeo, i afegeix que ara en té 30 i "el meu poble pateix exili, barbàrie i tortura". Brahim ha demanat a la comunitat internacional i als pobles del món que donin suport al Sàhara perquè "fa 40 anys que pateix exili" i que està "sota tortures del règim marroquí".

El jove ha defensat la lluita armada perquè els "compatriotes sahrauís s'han vist forçats a recórrer a les armes, malgrat ser un poble pacifista". També diu que "no tenim altra opció que defensar-nos". Brahim ha negat que es vulgui sumar a la causa armada per "estima" a les armes i la guerra, i ha fet una crida a la "dignitat", la "força" i el "combat".

Aquest dissabte prop de 200 persones s'han manifestat a Palma per demanar un referèndum d'autodeterminació i denunciar la passivitat de l'estat espanyol davant el conflicte al Sàhara Occidental. La protesta ha estat convocada per l'associació Amics del Poble Sahrauí de les Illes Balears.

Nafi Brahim és un antic alumne de l'Escola en Pau, una iniciativa que consisteix en l’acolliment solidari d’infants i joves procedents dels camps de refugiats sahrauís per part de famílies residents a les Balears. L'objectiu és que puguin exercir el seu dret a l’educació en unes circumstàncies i amb una qualitat adequades, i que en un futur la seva formació pugui repercutir en el benestar de les seves famílies i del seu poble.

Brahim va assegurar en el programa d'IB3 ràdio De tot color que "és impossible" que un sahrauí no estigui polititzat. "Sempre tens un bocí que trobes a faltar", va afirmar en la conversa, i va afegir que el govern espanyol és el responsable "directe" del fet que el seu poble estigui patint "violació de drets fonamental". També va apuntar que només la gent, sigui de Mallorca, de Catalunya o de Madrid, dona suport als sahrauís.

stats