Una vuitantena de refugiats ucraïnesos arriba a Palma: "Aquí no sentim ni bombes ni tirs"
Els mateixos voluntaris que han traslladat els desplaçats s'han encarregat de garantir-los l'acollida amb famílies mallorquines
Palma"Hi ha molta emoció, la gent ens abraça i ens està donant les gràcies per tots els quilòmetres que hem fet amb ells". Aquestes són les paraules de Joan Miquel Esteva, un conductor mallorquí que s'ha encarregat de traslladar una vuitantena de persones que fugien d'Ucraïna per la guerra fins a Mallorca. Aquest comboi, que ha arribat prop de les sis del matí al port de Palma, ha estat el més gran que ha arribat a les Illes, carregat majoritàriament de mares i fills. "Ha estat molt dur per a ells haver de deixar els homes a Ucraïna, però hi havien de quedar per lluitar", ha lamentat Esteva en declaracions als mitjans després de davallar del ferri de Baleària.
L'estat d'ànim dels viatgers es podia resumir en una frase: "Aquí no sentim ni bombes ni tirs", han respost els desplaçats al conductor quan els ha demanat com estaven. Només per això, ha assegurat el voluntari, "ha valgut la pena fer aquest trajecte". El darrer tram del viatge l'han fet aquesta matinada, des de Barcelona a Mallorca, però la travessia ha estat més llarga i dura. "Encara que vas amb una ONG, no és un viatge organitzat i quan arribes allà hi ha molts de problemes", ha explicat el conductor.
Esteva ha reconegut que, "en un principi, estaven espantats, quan varen pujar a l'autocar, ni xerraven". Però a mesura que varen passar els dies "varen agafar confiança" i "quan entraren a Espanya, varen fer un canvi radical", perquè abans varen haver de passar per molts de controls militars i policials. "La gent estava superagraïda i els ninets, sempre amb un somriure i un ditet en l'aire, donant les gràcies", celebra.
Mostres de solidaritat constants
Tot i els moments difícils que han passat, Esteva ha assenyalat que les mostres de solidaritat tant de particulars com d'entitats i empreses han estat constants durant el recorregut. A Alemanya, un grup de voluntaris els va "oferir un pavelló per poder dormir" i després, "a Lió, Hotelbeds va posar un hotel per poder anar a dormir". En entrar a Espanya, ha afegit el conductor, "la Creu Roja va repartir entrepans per a tothom i, en una benzinera, un home ens va donar 100 euros per a combustible".
Aquesta expedició va sorgir com a iniciativa d'un grup de 14 bombers i de l'associació poblera Per Ells. Raúl López és un d'aquests voluntaris que es varen desplaçar amb un autocar i cinc furgonetes fins a la frontera amb Ucraïna. "Cada dia, quan veien les hores que fèiem de conducció, es posaven a plorar, perquè veien com s'allunyaven més i més de casa seva", ha declarat López en arribar al port.
"Això és dur, veure la realitat: és una guerra", ha advertit el bomber, colpit per les imatges que li mostrava una de les dones que va viatjar amb ell. "No són les imatges de la televisió, són reals, del seu mòbil, que li enviava el marit perquè havia quedat allà lluitant, amb una filla de set mesos", ha relatat el voluntari.
L'IMAS no gestionarà l'acollida
Pel que fa a l'acollida d'aquestes prop de 80 persones, López ha puntualitzat que gairebé totes les persones que han arribat tenen una família de referència a les Balears que les podrà acollir. En el cas que alguna d'aquestes persones no tingui un lloc on quedar, haurà de passar a la xarxa d'acollida estatal.
Per la seva banda, la presidenta de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS), Sofia Alonso, ha informat aquest matí en una roda de premsa que el Consell no preveu gestionar l'acollida d'aquestes persones, atès que "no han vingut pels canals ordenats de l'Estat i el Govern". Així, ha dit, entenen que "s'han organitzat ells mateixos".
En qualsevol cas, Alonso ha advertit que és important "venir de manera ordenada", perquè pot ser que d'aquí a uns dies o una setmana hi pugui haver algun problema "i l'Administració no hi haurà estat darrere". Ara bé, si hi hagués menors d'edat no acompanyats entre els arribats, l'IMAS n'assumirà la tutela.