Societat 11/09/2024

Comença el curs: "A la nostra escola cap família ha triat el castellà"

161.088 alumnes i un nombre rècord de professors tornen a les aules amb els mòbils prohibits i amb la incorporació dels psicòlegs a Secundària com a novetats

4 min
Les millors imatges de la tornada a l'escola

PalmaEl curs escolar comença avui i 161.088 alumnes (1.183 més), 14.005 professors de la pública i 4.579 de la concertada tornen a les aules. Dues de les grans novetats són la prohibició dels mòbils dins els centres educatius, a més de la introducció de l'elecció de llengua al primer ensenyament. El 83% de les famílies de les Balears han triat el català. Al CEIP Aina Moll (un centre amb 650 alumnes), de fet, han escollit la llengua pròpia el 100% dels pares. "Cap família ha triat el castellà", explica la directora Aina Garcias. Segons diu, els centres no han rebut cap instrucció de com organitzar la situació, en cas que famílies haguessin escollit castellà. "El claustre està molt content de com funciona el projecte lingüístic i així ho hem transmès als pares. Els nostres infants surten amb un molt bon nivell de català i de castellà", argumenta Garcias.

Al pati de l'Aina Moll, desenes de famílies esperen que les mestres donin l'ordre per començar el procés d'entrada a les aules. Una de les mares que observa la situació és Liliane Maria. "Enguany, la tornada a l'escola no ha estat cara. Els llibres m'han costat 50 euros i he pagat 90 euros de quota al centre". Aquesta quantia, explica, inclou tot el material a emprar durant el curs, a més de l'agenda, entre altres. La seva filla no pot estar més contenta de tornar a l'escola i així ho manifesta mentre no atura de botar: "Tenc ganes d'aprendre!".

Una mare s'acomiada del seu fill a l'entrada d'una escola de Palma el primer dia del curs.
Molts infants es resistien a entrar a les aules
El camí de la porta del centre educatiu a l'aula, la darrera passa per tancar oficialment les vacances d'estiu

La situació organitzativa a l'Escola Graduada és semblant a la de l'Aina Moll. Desenes de pares esperen al carrer dels Socors que s'obrin les portes i els infants puguin entrar. Juan és un dels pares que espera, mentre el seu fill juga amb un company de classe. Per a Juan, la tornada a les aules és una benedicció. "Quan no hi ha classe, la conciliació és una tortura. Faig feina a l'hostaleria matí i horabaixa. A les dues del migdia, els padrins sí que poden venir a cercar-lo, però el dematí no tenc amb qui deixar-lo", lamenta. En aquest sentit, reclama que l'escola pública introdueixi la jornada partida (matí i horabaixa), com ja fa la concertada. "Moltes famílies de la pública han d'apuntar els infants a extraescolars per poder conciliar, i això suposa una despesa important", lamenta. De lluny, una mare que escolta la conversa, crida: "Les classes haurien de començar el primer dia de setembre. Hi ha massa vacances i els nins s'avorreixen".

Cesc és pare de tres fills que van a l'Aina Moll i confirma les dificultats de conciliació que tenen les famílies. "És complicada, perquè el que haurien de fer és donar més vacances a la gent que fa feina, però això no passarà. Tothom està igual", lamenta. L'Aina Moll és un centre molt antic i per això el Pla d'infraestructures en preveu obres de millora a mitjà termini, com a pas intermedi per a la construcció d'un nou edifici. "L'escola va mancada de recursos. El problema és que si tu apostes per l'educació pública, has de renunciar als beneficis de la concertada i la privada. Aquesta escola és collonuda, però va mancada d'instal·lacions. Quan mires les escoles de la zona col·legi, t'adones que tenen oportunitats que no tenim aquí", afegeix.

Avui també comença a funcionar el Pla de segregació lingüística als 11 centres concertats que s’hi han acollit. Només 2.300 alumnes d'arreu de les Balears hi participen. La Conselleria hi ha destinat poc més d'un milió d'euros dels 20 previstos inicialment per a la seva implantació durant el primer trimestre del curs. Les escoles participants han rebut una dotació extra de personal de 6 hores per cada grup-aula inclòs.

Rècord de docents

El curs comença amb un nombre rècord de docents, també s'ha augmentat la xifra d'orientadors educatius de la pública, fins a 435 (71 més). Enguany, els auxiliars terapèutics (AT) dels centres públics ascendiran a 382 (61 més) i hi haurà 30 persones més als equips d'Atenció Primerenca. Els centres concertats també tenen un increment de la dotació i disposaran de 38 AT més, sumaran 20 orientadors i incorporaran 36 psicòlegs per atendre els alumnes de Secundària. Els concertats que tinguin menys de 100 alumnes en aquesta etapa tindran psicòleg un dia a la setmana; entre 100 i 450 en tindran dos dies i els que en tinguin més de 450 disposaran dels psicòlegs tres dies a la setmana.

La primera intervenció de la professora davant el silenci dels alumnes

Com va avançar l'ARA Balears, el curs escolar comença amb 154 aules modulars, les mateixes amb què ho va fer el curs passat, segons va explicar la Conselleria d'Educació. D'aquestes, 128 seran a Mallorca (dues menys); tres, a Menorca (una menys); 14, a Eivissa (tres més); i 9, a Formentera, que es manté igual. A Menorca es retira una classe de l'IES Biel Martí, i a Eivissa se'n posa una a l'IES Quartó de Portmany, una a l'IES Algarb i una a l'IES Sa Colomina, per atendre l'increment de la població acadèmica.

stats