Emergència social
Societat30/11/2022

Desmantellen nou cases de Son Banya: “Estau muntant un circ”

L'Ajuntament de Palma ha reprès aquest dimecres l'esbucament parcial del poblat, que es va aturar amb la pandèmia

PalmaDesenes de policies, operaris i membres de l'Ajuntament de Palma han irromput aquest dimecres a primera hora a Son Banya, amb la intenció de reprendre el desmantellament del poblat. Per a aquest matí es preveu que s'esbuquin nou barraques, totes d'una mateixa illeta, ubicades a dos carrers de l'assentament. "Vos aconsell que no aneu cap abaix", adverteix als mitjans que són a l'entrada del poblat una dona –resident– que surt en cotxe. La majoria de les persones que són allà amenacen els càmeres i els adverteixen perquè no els gravin ni facin fotos.

Grups de persones que viuen a cases dels voltants han presenciat l’entrada d’operaris i el posterior buidatge d’algunes de les cases que hi ha a primera línia. “Estau muntant un circ. Ja m’agradaria que us fessin fora amb els vostres fills”, ha exclamat un dels espectadors. El desplegament policial ha fet que els primers moments hagin estat tensos, però no hi ha hagut cap incident entre agents i treballadors i els residents del poblat.

Cargando
No hay anuncios

Des de les nou del matí, el tràfec de cotxes ha estat constant. Per això, un dispositiu de la Policia Nacional i la Policia local han controlat l'accés de tothom que hi volia entrar, per assegurar-se que eren residents. Entre el públic que asiteix a l'enèsim intent de fer desaparèixer el poblat es veuen nins i nines –menors d'edat– que hauríen de ser a l'escola per l'hora que és; i persones que són –visiblement– consumidores habituals de droga. Els cans a lloure també formen part de l'escenari, que s'aixeca damunt un fangar –la humitat ha fet que la terra torni relliscosa–, immers en el brunzit sord dels motors dels avions que s'enlairen i aterren a pocs metres d'allà.

Cargando
No hay anuncios

Les poques persones que encara no han abandonat les cases que han d'enderrocar remenen les seves pertinences amb una mescla de resignació i indignació. Dues dones surten amb carretes de supermercat plenes de fems fins a dalt per llençar-les als dos contenidors que encara queden en peu a l'entrada. La imatge és paradoxal, atès que pareix que allà ningú els fa servir. L'assentament s'aixeca al mig d'un descampat que ha acabat convertit en un abocador: munts de fems envolten les cases, on hi ha des de xeringues fins a un cotxe BMW, passant per rentadores i multitud de sabates.

Cargando
No hay anuncios

22 persones reubicades

El director general de Benestar Social de l'Ajuntament de Palma, Joan Antoni Salas, ha explicat en declaracions a l'ARA Balears que la majoria de les nou famílies –que sumen 22 famílies en total– desnonades aquest dimecres han optat per recursos municipals. "Sis ja han dormit aquest vespre a altres cases. Cinc han anat a habitatges del Patronat Municipal de l'Habitatge i una, a un de l'Ibavi. Les altres dues han dit que tenien recursos propis", ha declarat.

Cargando
No hay anuncios

De fet, han estat aquestes mateixes tres famílies les que han oposat resistència aquest matí. No han sortit de la casa fins que la policia els hi ha obligat amb una ordre judicial. Durant una estona, han tret de les seves llars cadires, taules i matalassos fins a deixar-les totalment buides. A continuació, els obrers han retirat la uralita (amb amiant) de les teulades i han desconnectat tots els subministraments de serveis –aigua i electricitat– perquè la grua pugui reduir a enderrocs les barraques.

Una nova fase al 2023

Les nou cases que s'han d'enderrocar avui pertanyen a la mateixa illeta i es troben als carrers quatre i cinc. Segons Salas, l'Ajuntament espera reprendre el desmantellament a principi de l'any que ve, amb una nova illeta. L'acord al qual han arribat amb l'Ibavi perquè els cedeixi set habitatges més per reubicar-hi les famílies ho farà possible.

Cargando
No hay anuncios

L'Ajuntament de Palma ha informat més tard en un comunicat que, fins ara, 145 –97 adults i 48 menors– persones han abandonat ja el poblat, però encara hi resideixen més de 200. Aquesta és la segona fase d'enderrocament que ha posat en marxa Cort, amb la qual s'han presentat 84 demandes, de les quals 48 són favorables, mentre que altres 36 estan a l'espera de sentència. No n'hi ha cap de desfavorable. L'Ajuntament ha assegurat que el procés s'ha fet amb la col·laboració de la Federació d'Associacions Gitanes de les Balears.