Tribunals

Arrenca el judici de Boye a l'Audiència Nacional: "No es faria si no fos advocat de Puigdemont"

L'advocat s'enfronta a quasi 10 anys de presó per blanqueig vinculat al narcotràfic i Junts li dona suport a les portes del jutjat

L'advocat Gonzalo Boye, rebut per la Coordinadora de l'Advocacia de Catalunya, a les portes de l'Audiència Nacional

San Fernando de Henares / BarcelonaL'advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, s'asseu des d'aquest dilluns al banc dels acusats al costat de l'històric narco gallec Sito Miñanco per un presumpte delicte de blanqueig de capitals relacionat amb el tràfic de drogues. A l'Audiència Nacional s'ha començat a jutjar un cas que es remunta al 2017, quan la policia va requisar 889.620 euros a l'aeroport de Barajas a suposats membres de la banda de Miñanco, client de Boye, quan intentaven passar-los cap a Colòmbia. "Estem davant d'una acusació especulativa", ha criticat en declaracions als mitjans després de la primera sessió. La Fiscalia demana per al lletrat de Puigdemont 9 anys i 9 mesos de presó i una multa de 2,7 milions d'euros. Boye defensa la seva innocència i assegura que és perseguit per exercir la seva feina com a advocat i pels seus vincles amb l'independentisme.

Segons la investigació, ell i dos advocats més van falsificar documents per justificar que els diners intervinguts tenien un origen lícit i que poguessin tornar a mans de Miñanco. El lletrat nega que falsifiqués res i recalca que es va limitar a presentar al Sepblac, l'autoritat de prevenció de blanqueig de capitals, uns contractes que acreditarien que els diners eren de l'empresari Manuel González Rubio i que provenien d'un negoci amb una empresa de seguretat a Colòmbia. L'empresari subscriu ara aquesta versió, tot i que abans havia vinculat els diners al narcotràfic. "Es detecta que els advocats no els estan ajudant des d'un punt de vista legal, sinó que estan falsejant documents per recuperar els diners del narcotràfic", ha manifestat el primer testimoni que ha declarat, un inspector de la Policia Nacional que va instruir els informes que van originar la investigació.

Els contractes, sota lupa

La Fiscalia manté que Miñanco, que aleshores estava en tercer grau després de passar quasi 17 anys a la presó, mai va deixar el narcotràfic ni va tenir intenció de rehabilitar-se. Mentre treballava en un aparcament d'Algesires, el gallec va reactivar els seus negocis amb la droga i va muntar tot un entramat societari fraudulent per amagar-ne els beneficis, sosté. Després de la detenció dels seus col·laboradors a Barajas, l'equip legal de Miñanco, liderat per Boye, hauria fabricat uns contractes de compravenda de lletres que, segons el Sepblac i el fiscal, no tenien cap sentit econòmic. Els advocats ja van rebre una sanció administrativa per aquests fets.

El narcotraficant Sito Miñanco, arribant a l'Audiència Nacional.

Miñanco s'enfronta ara a una pena de presó de 31 anys i 6 mesos. L'Audiència Nacional l'investiga a ell i a unes 45 persones més per l'anomenada operació Mito, una xarxa a través de la qual el narco gallec volia introduir 4.000 quilos de cocaïna a Espanya, però que no va prosperar perquè la policia els hi va impedir.

Boye hi veu persecució

La plana major de Junts s'ha desplaçat aquest dilluns a l'Audiència Nacional per acompanyar Boye. Entre d'altres, han fet acte de presència l'expresident de la Generalitat Quim Torra; l'expresidenta del partit Laura Borràs; el secretari general juntaire, Jordi Turull; el vicepresident i portaveu, Josep Rius; el president de Junts al Parlament, Albert Batet, i els portaveus al Congrés i el Senat, Míriam Nogueras i Eduard Pujol. "És un judici polític. No es faria si no fos advocat de Puigdemont", ha declarat Rius en una atenció als mitjans. La Coordinadora de l'Advocacia de Catalunya també li ha volgut donar suport a les portes del tribunal.

Gonzalo Boye davant de l'Audiència Nacional abans de l'inici del judici

Dins la sala, la defensa de Boye ha demanat la nul·litat de les actuacions perquè, durant un escorcoll a la seva oficina el 2019, els investigadors van intervenir correspondència que ha mantingut amb els seus clients al llarg dels últims nou anys, vulnerant el seu dret de defensa i el secret professional. Precisament, converses de WhatsApp intervingudes a Boye acreditarien la seva participació en els fets, segons la Fiscalia.

Boye té altres asos a la màniga per defensar-se: ha presentat proves en què l'advocat d'un altre dels acusats, Manuel Puentes Saavedra, reconeix que el seu client el va incriminar durant la instrucció després de rebre pressions mentre era a la presó. A més, divendres passat va aportar documentació del registre migratori de Colòmbia que acreditaria que una suposada reunió al seu despatx a Madrid el febrer de 2017 amb alguns dels implicats no s'hauria produït perquè González Rubio es trobava al país llatinoamericà. S'afegeix a un informe sobre geolocalització de telèfons mòbils que provaria que Miñanco era a Andalusia en aquelles dates. Amb tot, l'inspector que ha declarat aquest dilluns ha explicat que, més enllà de reunions presencials, consten multitud de converses telefòniques on s'evidenciaria la participació de Boye en aquest entramat.

És la segona vegada que Gonzalo Boye és jutjat a l'Audiència Nacional: la primera vegada va ser el 1996, quan el tribunal el va condemnar a 14 anys de presó (finalment en va complir sis) per col·laboració amb ETA en el segrest de l'industrial espanyol Emiliano Revilla. Ell sempre ha reivindicat la seva innocència.

stats