Comença el judici per la mort d'Alpha Pam: l'infermer diu que no estava "molt greu"

Els jutjats de l'avinguda d'Alemanya han acollit la primera sessió del litigi, nou anys després dels fets

Imatge dels dos sanitaris acusats aquest dimecres en la primera sessió del judici per la mort de Pam.
ARA Balears
01/04/2022
4 min

PalmaEl judici per la mort d'Alpha Pam –un home d'origen senegalès mort a Mallorca el 21 d'abril del 2013 per una tuberculosi no diagnosticada– ha començat aquest dimecres als jutjats de l'avinguda d'Alemanya de Palma. En aquesta primera sessió ha declarat l'infermer de triatge jutjat per aquests fets, el qual ha assegurat que el seu estat "no era molt greu" en el moment que va ser atès, segons ha informat Europa Press.

El litigi continuarà divendres, quan declararà la mare del Pam a través de videoconferència després que la jutgessa hagi admès la prova presentada per l'acusació. En el banc dels acusats s'asseu, juntament amb l'infermer de triatge, la metge de l'hospital d'Inca que també va atendre la víctima. Ni la Fiscalia ni les defenses dels sanitaris no hi veuen indicis de delicte, mentre que l'acusació, sostinguda per la família de Pam, demana per a ells un any de presó i tres d'inhabilitació.

Durant aquesta primera jornada, l'infermer ha afirmat que el 5 d'abril del 2013 va atendre Pam a l'Hospital Comarcal d'inca i que el pacient li va comentar "que havia tingut contacte amb una persona en tractament per tuberculosi". No obstant això, el sanitari va avaluar-ne les constants i els signes vitals i va observar que el seu estat "no era greu", per la qual cosa el va derivar a la sala d'espera. En aquest punt, ha afirmat, no havia vist el volant que Atenció Primària li havia fet dies abans a Palma, en el qual li diagnosticaven contacte amb tuberculosi.

"La meva atenció va ser l'adequada; encara que hagués presentat el volant, el triatge hauria estat el mateix, perquè es determina per la gravetat del moment. Aleshores li vaig dir que anàs a la sala d'espera i que si es trobava pitjor, tornaria a valorar-lo, però no vaig saber-ne res més fins que va sortir la seva història als mitjans de comunicació", ha afegit el facultatiu.

La metgessa també es defensa

Per part seva, la metgessa ha insistit que Pam "no va mostrar cap documentació" en el moment que el varen atendre. "Li vaig demanar si tenia cap problema de salut o al·lèrgies, perquè la seva història clínica era buida: no hi havia cap mena d'antecedent ni historial mèdic en el qual basar-me", ha destacat la professional. Quan se li ha demanat per l'atenció que va rebre el pacient, la doctora ha manifestat que li va fer una anàlisi d'orina, de coll i que el va auscultar. Com que va escoltar un tipus de deficiència en la respiració, li va receptar un antibiòtic, que ella mateixa li va donar.

"A més, li vaig dir que era molt important que en 48 hores, com a molt, anàs al seu metge de capçalera, perquè els pacients canvien i calia assegurar que la seva evolució fos adequada", ha argumentat. Quan Alpha Pam va morir a casa seva, varen trobar el volant d'Atenció Primària. Sobre això, la sanitària ha indicat que, si el pacient hagués mostrat el document en el moment que va ser atès, estaria en possessió de l'hospital per protocol. Així mateix, ha defensat, "no sabíem que hi hagués cap possibilitat de brot de tuberculosi a Can Picafort, la Conselleria (de Salut) no en va informar".

El varen atendre "en cinc minuts"

En canvi, l'amic que va acompanyar la víctima a l'hospital ha declarat que l'infermer el va atendre "en cinc minuts" i ha sostingut que sí que li varen mostrar el document. En aquell moment, "Alpha Pam li va xerrar de tuberculosi", ha continuat l'acompanyant, que ha assegurat que el sanitari va arribar a demanar al pacient quants contactes havia tingut amb la malaltia. Amb tot, ha afirmat que va saber que hi havia un brot de tuberculosi una vegada Pam ja havia mort.

Així mateix, la infermera que va redactar el volant de Pam ha assenyalat que, quan va acudir a la consulta, "va dir que venia a fer-se una prova de tuberculosi directament, perquè havia estat en contacte amb nins" que havien estat positius en aquesta malaltia. Els pares dels menors ho han confirmat en declaracions anteriors en el judici i han assegurat que prèviament al contagi dels menors es varen reunir amb Pam i altres amics.

En aquest sentit, tot i que el resultat de la prova que varen fer al pacient va ser negativa, la infermera ha insistit que va optar per derivar-lo a l'hospital perquè li fessin una radiografia en "saber que hi havia un brot i per no perdre el pacient". "Si no hi hagués hagut un metge que s'ocupàs del cas, això hauria quedat enlaire", ha reiterat.

Homicidi imprudent, segons l'acusació

Ara bé, abans d'entrar als jutjats, una de les lletrades de la mare de Pam ha declarat davant els mitjans de comunicació que –a parer seu– es va cometre un "homicidi imprudent, perquè l'atenció sanitària no va estar dins de la protecció deguda a una persona que venia derivada per contacte amb tuberculosi". "És una negligència greu i un homicidi imprudent", ha manifestat l'advocada, que ha advertit que "la família vol justícia i entendre per què el seu fill –que va agafar una pastera per arribar a Espanya per tal d'oferir un futur millor a la seva família– va morir de tuberculosi a Mallorca".

Cal recordar que els fets varen ocórrer quan acabava d'entrar en vigor una reforma legal que privava de carnet sanitari els migrants en situació irregular. Quant a això, la lletrada ha considerat que "el context sanitari del moment no era el més propici per mantenir vives persones en situació irregular amb malalties infeccioses greus, com li va ocórrer a Pam", i ha assenyalat que, "políticament xerrant, això no pot tornar a passar".

Els fets

Els fets jutjats aquest dimecres varen ocórrer el 2013, quan Pam va acudir al centre de salut de Can Picafort acompanyat d'un amic seu i va ser derivat a l'Hospital d'Inca perquè li fessin una valoració i radiografia del tòrax amb la finalitat de confirmar o descartar el contacte amb tuberculosi davant la simptomatologia que presentava. En el full de derivació d'Atenció Primària de Can Picafort, la facultativa adscrita al centre va fer constar una diagnosi de contacte amb tuberculosos, així com la seva derivació a urgències de l'Hospital Comarcal "per a 'rx tòrax' i valoració, atès que hi havia hagut un brot de 'tbc' a Can Picafort i se sospitava que aquest en fos el cas primari".

L'acusació assegura en aquest sentit que dies després Pam va acudir al centre hospitalari amb el full d'Atenció Primària, però que li varen denegar l'accés a urgències perquè no tenia la targeta sanitària. L'afectat va acudir novament a l'hospital el 5 d'abril i va ser atès després de 40 minuts d'espera. Segons la denúncia, l'assistència mèdica va durar cinc minuts i li varen diagnosticar una bronquitis. Finalment, el 21 d'abril, Pam va morir en el seu domicili per tuberculosi, segons l'autòpsia.

stats