“La situació de l’Atenció Primària és crítica i hem estat invisibles durant la pandèmia”
Comença a Palma el primer gran congrés mèdic presencial que es fa en pandèmia a l'Estat
PalmaTret de sortida al primer gran esdeveniment mèdic presencial que es fa durant la pandèmia a l'Estat. Es tracta del Congrés de la Sociedad Española de Medicina de Família (SEMFYC) y Comunitaria, que acull el Palau dels Congressos de Palma d'aquest dijous fins dissabte. El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, farà la ponència inaugural a les 18.30 h. Prop de 2.500 professionals s'han inscrit a les jornades, que tenen com a lema 'Transformant l'Atenció Primària'.
En la roda de premsa de presentació, la SEMFYC ha posat en valor el paper de la medicina comunitària durant la pandèmia i ha reclamat més recursos per a aquesta àrea de la salut perquè la seva situació "és crítica", segons ha assegurat el president de la societat, Salvador Tranche. En aquest sentit, ha recordat que el 90% dels pacients amb covid-19 han estat atesos per l'Atenció Primària, però en canvi aquesta tasca no s'ha fet visible. "El relat del covid-19 es relaciona amb les UCI, hem estat invisibles i això ha contribuït a empitjorar la nostra situació", ha destacat.
Malgrat que l'impacte del covid-19 "ha estat brutal", la situació precària de la medicina familiar no és nova. "Duim pràcticament tot el segle XXI amb un infrafinançament progressiu i un empobriment no només econòmic sinó també d'innovació", ha denunciat Trache. A més, ha assegurat que és l'àrea amb més precarietat i que treballen "entre un 30% i un 40% més que abans del coronavirus". En aquesta situació, ha reclamat a l'Estat i les conselleries de Salut que, abans que acabi l'any, presentin plans d'acció dotats de pressupostos.
A les Balears, la presidenta de la Societat Balear de Medicina Familiar i Comunitària (IBAMFIC), Elena Muñoz, ha recordat que l'Arxipèlag és la segona comunitat amb un menor nombre de metges de família per habitant, amb unes 1.760 targetes per professional, "mentre que allò òptim serien 900", ha assegurat. Ha afegit que "hi ha alguns metges amb més de 2.000 targetes" i aquesta situació "s'ha de corregir perquè perjudica el pacient". Amb tot, Muñoz ha reclamat "més persones treballant i més recursos".
Versatilitat, desigualtats i consultes
Els tres eixos en què s'estructura el congrés són la versatilitat del metge de família, les desigualtats en la salut i el dia a dia de les consultes, ha detallat el coordinador del Comitè Científic de SEMFYC, Bernardino Oliva. El primer eix es refereix a la diversitat de camps de coneixement que han de controlar els professionals i també dels espais en què es mou; el segon, a les discriminacions per motiu de gènere, de lloc de naixement, d'orientació sexual, etc. dins l'Atenció Primària, i el tercer eix, a les principals malalties a què ha de fer front la medicina familiar en el dia a dia.