Alemany va ser segrestat, torturat i assassinat el setembre del 1936, després de fugir a Palma i amagar-se finalment a Pòrtol, on va fer feina de jornaler.
Comencen les tasques per exhumar Joan Alemany Villalonga a la fossa de Santa Maria
Els treballs tenen un termini d'execució d'una setmana
Santa MariaEls treballs per exhumar el cos de Joan Alemany Villalonga, qui va ser batle de Búger i diputat d'Esquerra Republicana, a la fossa de Santa Maria han començat aquest dilluns al cementeri del poble. La durada prevista de les tasques és d'una setmana.
La ubicació de la fossa de Santa Maria ha estat possible gràcies als testimonis orals, ja que l'execució de Joan Alemany no va ser fruit de cap consell de guerra. "El segrestaren, i després el torturaren i l'assassinaren", ha explicat Manel Santana, director general de Participació i Memòria Democràtica del Govern. En el cas d'aquesta fossa, "hi ha esperances fundades de trobar el cos, perquè es tracta d'un lloc on no hi ha tombes anteriors i on no es varen dur a terme enterraments posteriors", ha afegit.
La zona on s'espera trobar el cos de Joan Alemany Villalonga és un requadre enjardinat a la dreta de la porta d'entrada del cementeri. Els autors de l'estudi que ha permès iniciar les tasques d'exhumació són Lara Gelabert i Marçal Isern.
"No hi ha cap acte judicial ni cap entrada al registre del cementeri", ha comentat Jaume Servera, un dels coordinadors dels treballs d'exhumació de víctimes del franquisme a les fosses de les Illes. "El 'Diccionari vermell' de Llorenç Capellà explica que va fugir a Ciutat i després s'amagà a Pòrtol. Un conegut el va delatar i els falangistes l'anaren a cercar. Va ser apallissat, arrossegat i després li pegaren un parell de tirs", ha explicat Servera.