Els comerços, agraïts per les ajudes àgils del Govern
La gran majoria d’empresaris damnificats han pogut reflotar el negoci
Sant Llorenç des CardassarUn total de 152 propietaris de botigues del Llevant varen sol·licitar ajudes en el seu moment a la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria del Govern, amb l’objectiu de poder recuperar o pal·liar part dels danys soferts per la torrentada de la tardor passada. D’aquestes demandes de subvenció, 123 havien estat resoltes i pagades el mes de juny passat, per un valor de 2.329.000 milions d’euros, segons dades facilitades per la Conselleria de Presidència. La major part de sol·licituds pertanyen al municipi de Sant Llorenç (115), seguit d’Artà (14), Capdepera (9) i Manacor (4).
Els establiments del centre i les fusteries i tallers de la zona del torrent de Sant Llorenç foren els que patiren més la devastació. L’agilitat de la Conselleria de Comerç a habilitar partides de suport econòmic, en dues fases, va fer que aviat els petits empresaris poguessin recuperar els negocis i tornar a l’activitat. Així ho asseguren els damnificats consultats per l’ARA Balears. Un mes després de la tragèdia arribà el primer paquet d’ajudes, amb un màxim de 30.000 euros, per recuperar el comerç, cosa que va permetre reiniciar de mica en mica l’activitat a la zona que més va patir.
Ignasi Garcia té des de fa 20 anys un negoci de joies i material fotogràfic al carrer Major de Sant Llorenç. Va pensar a deixar-ho anar. El llogador del local l’animà a continuar i amb les subvencions del Govern autonòmic va poder reflotar el negoci. “Vaig tenir desperfectes per 41.000 euros i amb les ajudes he pogut recuperar el local i reconvertir-lo una mica. Ens ha anat bé que les ajudes no hagin tributat a efectes fiscals. La primera línia de subvenció va ser de 30.000 euros, i a la segona convocatòria, que era de 30.000 euros més per afectat, en vaig demanar 11.000 més per acabar de recuperar tot el que havia perdut i poder refer el negoci”, explica. “També hem de reconèixer que l’Ajuntament ha fet tot el possible per evitar el tancament de les empreses, s’hi ha implicat molt”, afegeix.
Gairebé dos metres d’aigua
Lali Cardona i el seu espòs, Miquel Servera, duen l’estanc, un negoci familiar centenari, que va rebre l’impacte directe del cabal desbordat del torrent principal. Encara recorden que el nivell de l’aigua arribà a 1,80 metres. “No ens podem queixar del suport que hem rebut. Un mes després de la torrentada ja ens havien ingressat la primera ajuda”, relata Lali, alhora que es mostra sorpresa i agraïda “per l’agilitat i la bona voluntat” de les institucions, especialment de la Conselleria de Comerç.
Aina Sánchez i el seu germà Miquel Àngel són propietaris de Cristalleria Sant Llorenç, també un negoci d’arrel familiar. “Havíem comprat un camió nou feia un mes i la torrentada se l’endugué. Tota la maquinària quedà afectada i quedàrem només amb el taulell de l’oficina, no salvàrem ni un martell”, explica Aina. “Hem tornat a la normalitat molt lentament, però la veritat és que els polítics se n’han preocupat, i això que jo no som gens de la política”, afegeix. El local encara està una mica lluny de recuperar el cent per cent de l’activitat, perquè el cost de la maquinària nova és enorme, però Aina es mostra satisfeta de com han pogut anar reflotant l’empresa. Ells també hi han ajudat reposant vidres de manera gratuïta a algunes llars els residents de les quals també quedaren amb la casa totalment buida i destrossada.