El COMIB, sobre la intervenció d'un metge suspès en un part: "No ens quedarem de braços plegats"

En defensa dels metges
ARA Balears
03/02/2022
2 min

PalmaEl Col·legi Oficial de Metges de les Balears (COMIB) està valorant, juntament amb els serveis jurídics, com actuar i quina passa fer davant "la suposada participació d'un metge suspès de la seva activitat, per ser negacionista, en un part registrat en una casa a Eivissa. "No ens quedarem de braços plegats", ha assegurat a Europa Press el vicepresident del COMIB, Carles Recasens, que ha avançat que "probablement" l'actuació del col·legi serà a través de la justícia.

En aquests moments, la Guàrdia Civil està investigant la suposada participació del metge en el part, en el qual el nadó va patir una aturada cardiorespiratòria i va haver d'ingressar a l'UCI Pediàtrica de Son Espases.

Cal recordar que va ser l'any 2020 quan aquest metge va fer unes declaracions en què negava la pandèmia del covid-19. Just després de fer-se públiques a través d'un vídeo, el COMIB va iniciar un procediment perquè considerà que la seva conducta podia ser "deontològicament qüestionable". Després d'un llarg procés, el Col·legi va concloure que aquest facultatiu havia vulnerat diversos punts del codi deontològic, la qual cosa implicava una suspensió durant sis anys de col·legiació i una multa econòmica. Aquesta resolució es va enviar al Col·legi General de Col·legis Oficials de Metges, que va valorar i va ratificar el que el COMIB havia dictaminat.

El COMIB tenia constància que aquest doctor havia interposat un recurs per via judicial contra aquesta resolució, encara que no tenia coneixement que hagués reprès la seva activitat com a metge. En aquest sentit, el vicepresident del COMIB ha aclarit que aquest facultatiu no està inhabilitat, sinó que se li ha suspès la col·legiació. "Aquest senyor parla de temes d'inhabilitació, però nosaltres com a col·legi només tenim capacitat per suspendre la col·legiació o arribar a expulsar un col·legiat", ha indicat.

Amb tot, ha recordat que la suspensió de la col·legiació ja impedeix treballar a un metge "perquè a Espanya, per llei, per poder exercir de metge un ha d'estar col·legiat". D'altra banda, el vicepresident del COMIB ha assenyalat que fins al moment no han rebut cap notificació judicial sobre una suposada querella contra el Col·legi o contra el seu president, José Manuel Valverde. No obstant això, ha apuntat, aquest metge sí que ha manifestat en diverses ocasions la seva intenció de presentar una querella.

"Mala imatge"

Davant d'aquests fets que s'estan investigant, Recasens ha lamentat que "aquesta persona té un protagonisme excessiu", mentre que els professionals sanitaris treballen cada dia per "aturar la situació de la pandèmia i la resta de patologies". "Aquesta persona ha fet mal a la imatge del col·lectiu i s'ha convertit en un personatge que cap dels metges vol". Recasens també ha advertit que la presumpta intervenció d'aquest metge pot implicar "conseqüències greus o molt greus" des del punt de vista penal. "La situació en la qual s'ha vist aquest metge és una de les més temudes per qualsevol obstetre, pediatre o comare, que són les complicacions en el part", ha indicat. Ha remarcat que "l'atenció al part és un procés que està en contínua evolució" i que qualsevol pas "ha d'anar de la mà d'una absoluta seguretat". "En aquest cas, per desgràcia, queden més que demostrats els riscos que impliquen un embaràs i un part", ha dit.

stats