Medi Ambient rebutja la cimentera de Son Güells
Un informe tècnic, que s'haurà d'aprovar en el ple de la Comissió en dues setmanes, destaca que es tracta d'un entorn on "predominen els habitatges"
PalmaS'obren les portes perquè l'Ajuntament de Palma pugui denegar la llicència al projecte de la cimentera de Son Güells després d'un informe negatiu dels tècnics de la Comissió Balear de Medi Ambient. El document ja s'ha enviat a les parts interessades i la setmana que ve el votarà el comitè tècnic, davant del qual el promotor podrà defensar l'obra. Quan s'aprovi en el ple de la Comissió d'aquí a dues setmanes, l'informe serà vinculant per a Cort.
Les conclusions de l'informe són contundents. A més d'assenyalar que es tracta d'una activitat "molesta, nociva i insalubre", també indica que és "potencialment contaminant". A més, el document destaca que, malgrat que la població actual en aquesta zona de Palma és de 841 habitants, la revisió del Pla General de Ciutat preveu que superi les 3.900 persones.
De fet, l'informe lamenta que l'estudi d'impacte ambiental no va valorar els efectes de la cimentera en un entorn que "no és pròpiament industrial, sinó que hi predominen els habitatges". "En aquest aspecte, es troba a faltar una avaluació més completa dels efectes de la contaminació acústica i atmosfèrica (...) sobre la salut i la població", diu. També assenyala que la planificació urbana d'aquesta zona pateix una "manca de coherència" que ha provocat que "conflueixin usos incompatibles", com el residencial i els equipaments esportius i sanitaris amb l'industrial.
A més, es destaca que hi ha "una població sensible considerable", en referència a la residència i el centre de dia de Son Güells per a persones amb malalties neurodegeneratives i discapacitats, els quals estarien a només 75 metres de la cimentera, en cas que es construís.
Quant a la qualitat de l'aire, l'informe tècnic subratlla les emissions que produirà la planta de formigó, tant per la seva pròpia activitat com per l'increment de la circulació de camions i maquinària a la zona. "D'acord amb l'informe del Servei de Salut Ambiental, les sobrades evidències científiques sobre els efectes sobre la salut de la contaminació atmosfèrica fan necessari (...) que s'estableixin mesures per disminuir-les o, almenys, com el cas que ens ocupa, que no augmentin", s'indica, a més de considerar que "no és oportú" afegir també la contaminació sonora que un projecte com la cimentera pot provocar.
El fet que la parcel·la del projecte estigui en una zona contigua al torrent de Santa Bàrbara és un altre dels factors que juguen en contra de la cimentera en aquest informe desfavorable, que també menciona totes les al·legacions que s'han rebut perquè no es dugui a terme, les quals "poden de manifest la poca acceptació social" que té.
La cimentera sempre ha generat l'oposició dels veïns de Son Güells, que varen deixar palès el seu malestar amb una manifestació a les portes de l'Ajuntament de Palma. Gràcies a la protesta, el ple de Cort va aprovar una moció a final de gener perquè l'equip de govern demanàs els informes necessaris per avaluar l'impacte del projecte, encara que la regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, va recordar que va ser el PP qui va permetre que el solar on es vol fer la cimentera fos industrial –entre el 2004 i el 2006.
La Gerència d'Urbanisme de l'Ajuntament de Palma va suspendre a l'octubre la concessió de llicències d'obra a la zona de Son Güells durant un any, encara que aquesta decisió no va afectar el projecte de la cimentera. Malgrat això, Truyol va assegurar que el nou Pla General de Palma eliminarà els usos industrials. Ara, i una vegada que l'informe de la Comissió Balear de Medi Ambient acabi el seu recorregut –és qüestió de dues setmanes– Cort podrà tirar enrere la llicència d'aquest projecte.