La Comissió de Memòria Democràtica denega el canvi de nom de Moll de Llevant per Màrtirs de l'Atlante
La sol·licitud es considera inapropiada perquè el concepte 'màrtirs' s'empra per reivindicar només els morts d'un bàndol
MaóLa Comissió Tècnica de Memòria i Reconeixement Democràtics ha resolt l'informe que va sol·licitar l'Ajuntament de Maó sobre la petició de canvi de nom del carrer del Moll de Llevant pel dels Màrtirs de l'Atlante. Ha rebutjat la proposta perquè considera que no s'ha d'esmenar una decisió d'un canvi de nom presa pel Consistori durant l'etapa de democràcia.
La sol·licitud de canvi de nom, que arribà a l'Ajuntament a càrrec d'un particular, Santiago Lafuente Mir, també es considera inapropiada perquè, segons argumenta la Comissió Tècnica, el concepte 'màrtirs' no és, en cap cas, neutral, ja que aquest terme s'empra per reivindicar només els morts d'un bàndol. A més, el concepte forma part del vocabulari del franquisme. En qualsevol cas, la Comissió suggereix que es dediqui un espai de memòria a les víctimes d'ambdós bàndols.
D'altra banda, sobre els informes presentats per Memòries de Menorca a l'Esplanada de Maó i el cementiri del Castell, on encara queda simbologia franquista, la Comissió ha adoptat la decisió de retirar les inscripcions, especialment les del mausoleu dedicat als màrtirs de l''Atlante', entenent que s'incompleix la legislació estatal i autonòmica. Les decisions adoptades s'han acordat amb l'associació Memòries de Menorca i el Consell Insular.
L''Atlante' va ser un vaixell de presoners que els dies 18 i 19 de novembre del 1936, mentre restava fondejat al port de Maó, va viure un dels capítols més sanguinaris de la Guerra Civil a Menorca, amb l'assassinat de 76 persones que estaven sota la custòdia del govern republicà. Fins a la dècada dels anys 80, el tram que avui es coneix com a Moll de Llevant s'anomenava Màrtirs de l'Atlante en record de les víctimes.