Cal recordar que aquesta missió d'investigació del Parlament Europeu es va aprovar el 30 de setembre del 2021 a petició de Vox. Aleshores, el PP també va defensar que aquesta Comissió Europea era la millor solució davant la negativa del PSIB i Podem de crear una comissió política. La iniciativa s'aprovà amb els vots a favor de partits com Ciutadans, el PP i Vox, mentre que Podem i el PSOE hi varen votar en contra.
L'IMAS ha de "repensar el sistema" de protecció de menors, diu un primer informe d'Europa
El PSIB assegura que el document és "un esborrany fet pel PP", mentre que els populars el qualifiquen de "demolidor"
Palma"Hi ha una necessitat de repensar el sistema [de protecció de menors de les Balears]", adverteix un primer informe del Parlament Europeu, datat del 14 de juliol. Es tracta d'un esborrany elaborat per la Comissió de Peticions del Parlament Europeu que es va desplaçar a Mallorca aquest mes d'abril per analitzar els casos d'explotació sexual infantil, concretament dels menors tutelats, que a l'illa depenen de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS).
El document, al qual ha pogut tenir accés l'ARA Balears, adverteix que cal començar per "crear centres de protecció especials per a menors amb problemes de conducta, els quals encara no s'han desenvolupat a les Illes Balears". A més, insisteix que és necessari "reforçar la cooperació i millorar la comunicació entre els diferents actors, les institucions que tenen la tutela, l'IMAS, i els cossos de seguretat nacional".
Aquestes són les principals conclusions de les reunions que els membres de la Comissió van mantenir a Palma fa cinc mesos amb diverses autoritats, com ara la presidenta del Govern, Francina Armengol; alts càrrecs del Consell de Mallorca, i representants de la Guàrdia Civil, la Policia i la Fiscalia. Ara bé, fonts del Parlament Europeu aclareixen que aquest informe encara "està obert a les corresponents esmenes que faci cada grup polític". Així, l'esborrany encara ha de passar el procés de debat dels partits, que podran modificar-ne el contingut actual, i de votació. Només aleshores arribarà el document definitiu, que preveuen que vegi la llum abans que acabi l'any.
Reforçar la llei contra la prostitució
En qualsevol cas, per ara, conclouen també que "el sistema de protecció de menors tutelats de les Illes Balears ha de ser millorat per mitjà de més personal i pressupost, i que s'ha d'incrementar la formació del personal". A banda d'això, destaquen la "importància de mantenir la comunicació amb els pares dels menors" per tal d'involucrar-los en "el procés de recuperació dels infants i adolescents". Així mateix, recorden que "la llei reguladora s'ha d'aplicar i reforçar als coneguts com a llocs de prostitució".
Per un altre costat, subratllen que les víctimes "han de rebre la major atenció possible de les autoritats que en tenen la tutela, que en tot moment han de protegir-les dels abusadors". En aquest punt, el document puntualitza que els diferents actors entrevistats han coincidit a assenyalar que l'indicador més perillós són les fugides dels centres, "que haurien d'alertar totes les parts immediatament".
Més famílies d'acollida
Algunes d'aquestes conclusions coincideixen amb les 15 recomanacions que també inclou el document, adreçades a les autoritats autonòmiques, de l'Estat i europees. "Adaptar el sistema residencial a noves situacions de protecció", "promoure el nombre de famílies d'acollida", "crear protocols relacionats amb la seguretat dels centres de protecció de menors" i "enfortir la ràtio d'educadors" són algunes de les deu primeres mesures que recomana la Comissió.
Des d'un punt de vista més a llarg termini, també aconsellen "assegurar l'aplicació primerenca dels protocols davant qualsevol sospita", "enfortir el rol dels menors perquè tinguin eines que els permetin empoderar-se" i "prioritzar la lluita contra el fracàs acadèmic". Finalment, recomanen "lidiar objectivament i de manera responsable amb els casos dels mitjans de comunicació per tal de no estigmatitzar els menors".
Els partits reaccionen
L'autoria és del PP, segons el PSIB
Després de conèixer el contingut del document, la portaveu del PSIB al Parlament, Pilar Costa, ha declarat aquest dimarts que es tracta d'"un esborrany fet pel Partit Popular". "No es tracta d'una comissió d'experts, perquè està presidida per l'eurodiputada del PP Dolors Montserrat i, a més, es tracta d'un esborrany fet per un altre eurodiputat del PP", ha subratllat. Segons la portaveu, el document final es podrà conèixer previsiblement a l'octubre.
Costa ha advertit que és un tema "molt greu i multicausal" que succeeix "no només a les Balears, sinó a tot Europa i a la resta del món", al mateix temps que ha criticat el PP per comportar-se com una formació que "no vol donar solucions a la ciutadania". Així mateix, ha defensat que l'informe recull recomanacions que el Consell de Mallorca "ja té en marxa, fruit de la pionera Comissió d'Experts".
Els populars demanen dimissions
La presidenta del Partit Popular a les Illes, Marga Prohens, també ha valorat aquest primer informe del Comitè Europeu avui dematí en una roda de premsa, el qual qualifica de "demolidor". El seu partit demana la dimissió de la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i la compareixença "urgent" al Parlament de la presidenta del Govern, Francina Armengol, després de conèixer l'esborrany.
"Ho sabien i no només ho van ocultar, sinó que van impedir qualsevol intent d'investigació per arribar al fons del problema. Armengol no va fer res i va bloquejar qualsevol comissió d'investigació demanada pel PP i han hagut de venir experts d'Europa per treure-li els colors", ha lamentat Prohens. Per part seva, el president del PP a Mallorca i portaveu de la formació al Consell, Llorenç Galmés, ha acusat Cladera de "permetre la desprotecció de les menors tutelades, per no actuar des del primer moment per posar-hi una solució".
El popular ha anunciat que la primera mesura que impulsarà si governen a partir del 2023 serà encarregar una auditoria sobre el sistema de protecció de menors. A més, s'ha compromès a incorporar en el programa electoral "totes les recomanacions que fa el Parlament Europeu" i a "posar-les en marxa".