MADRIDLa Comissió de Salut Pública ha autoritzat aquest dijous la tercera dosi per als més grans de 40 anys i els vacunats amb AstraZeneca. L'organisme avala així la proposta del consell interterritorial de vacunar amb una dosi de reforç les persones de 50 a 59 anys, amb la novetat que aprova també ampliar "de forma progressiva" l'administració d'aquesta vacuna de record a la població de 40 a 49 anys, començant pels de més edat. Tots aquests grups d’edat podran rebre la injecció partir dels sis mesos de l’última dosi.
Els primers a vacunar-se, però, seran els de més edat, expliquen fonts del ministeri de Sanitat. En concret, la població d'entre 50 i 59 anys, i després les persones a partir de 40 anys. El protocol de vacunació, però, el gestionaran les comunitats autònomes. Això vol dir que seran aquestes les que concretaran quan es podrà començar a citar la població. En el cas de Catalunya, el departament de Salut encara no ha fet públic com administraran les terceres dosis a aquests col·lectius, però si es manté el protocol seguit fins ara, es començarà per punxar els que tenen entre 55 i 59 anys i s'anirà baixant progressivament.
Pel que fa a les persones vacunades amb AstraZeneca, la comissió ha aprovat administrar aquesta dosi als més joves de 60 anys a partir dels 3 mesos de l’última dosi. "Cal incrementar el ritme d'inoculació de dosis de reforç", ha destacat la ministra de Sanitat, Carolina Darias, que aquest dijous ha comparegut a la comissió de control de Sanitat, al Congrés de Diputats.
De fet, Darias ha informat que pel que fa a la dosi de reforç ja se li ha inoculat al 80% de la població més gran de 70 anys, al 46% de la població amb més de 60 anys i a la meitat de les persones que en el seu moment van rebre la monodosi de Janssen. Pel que fa a l'últim grup d'edat a qui es va donar el vistiplau per a aquesta dosi de record, les persones entre 60 i 69 anys, un 46% ja han rebut la injecció per tercera vegada.
Més casos per Nadal
Aquesta setmana la ponència de vacunes ja havia valorat la idea d'incorporar nous grups d'edat a aquesta dosi de record o reforç contra el covid-19. De fet, ha sigut la tendència d'alguns països rics els últims dies davant l'augment de contagis i de noves variants com l'òmicron. En aquest sentit, Darias ha apuntat que "és difícil fer prediccions sobre l'evolució dels increments" en relació amb aquesta variant, per bé que ha reconegut que "tot indica" que la tendència ascendent dels contagis d'aquests últims dies es mantindrà després de les festes nadalenques fruit de la mobilitat.
Tanmateix, la Comissió de Salut Pública recomana que "prioritzar" la vacunació entre els menors d’edat, les persones que encara no han rebut cap dosi de la vacuna i les persones vulnerables que no han rebut la de reforç, com ara els més grans de 60 anys. A més, recorda que les persones de qualsevol edat que van rebre la vacuna de Janssen també han de rebre aquesta dosi de més.
Vacunació infantil
La decisió d'aquest dijous coincideix amb el tret de sortida de la vacunació a la població infantil de menys de 12 anys, en concret al grup d'edat d'entre 5 i 11 anys. La Comissió de Salut Pública va acordar que la campanya infantil arrenqués alhora arreu de l’Estat, amb 1,3 milions de dosis que van arribar dilluns a Espanya. En aquest sentit, el ministeri ha informat que a principis de gener arribarà una segona remesa de 2 milions de dosis, per tenir 3,3 milions d'infants amb una dosi en les pròximes vuit setmanes.
Espanya s’afegeix a una llista de països com ara Alemanya, els Estats Units i França, que ja havien pres aquesta decisió. Fins i tot el Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties va recomanar a finals de novembre la tercera dosi per als més grans de 40 anys, una franja d’edat que fins avui ha omplert el debat públic també a Espanya i que, finalment, els tècnics del ministeri i les comunitats autònomes han preferit descartar.
Més cribatges a les residències i quarantena en els brots d'òmicron
A partir d'ara augmentarà la freqüència dels cribatges als professionals dels centres residencials i centres de dia. Els departaments de Drets Socials i Salut faran un test d'antígens als treballadors vacunats cada setmana i, en el cas dels no vacunats, hauran de passar un test i una PCR.
Tot i que, de moment, l'impacte de la sisena onada és molt més baixa als geriàtrics que en onades anteriors, els dos departaments intenten blindar els centres dels estralls de la variant òmicron i, per això, quan es detecti un brot originat per aquesta variant, tant els professionals vacunats com els que no ho estan que hagin estat en contacte estret amb un positiu hauran de fer una quarantena obligatòria de 14 dies al seu domicili.
El nou protocol aprovat no canvia el règim de visites, que inclou per als familiars l'obligatorietat de presentar el certificat covid o un test d'antígens negatiu. A més, es mantindran les activitats nadalenques, preferiblement a l'exterior de les residències, i en el cas que s'hagin de fer a l'interior els grups no podran superar les 10 persones.