Decret llei de simplificació

El comitè del Canvi Climàtic diu que el Govern fa passes enrere en la reducció d'emissions

Els experts lamenten que no han estat consultats per l'executiu de Prohens tot i que les normatives toquen fins i tot aspectes de la Llei contra el canvi climàtic

Habitatge en construcció en sòl rústic
11/11/2024
4 min

PalmaEl Comitè d’Experts per a la Transició Energètica i el Canvi Climàtic es mostren molt preocupats per les modificacions que està introduint el Govern de Marga Prohens a les normatives territorials i ambientals, tant les ja aprovades i en vigor que hi ha al Decret de simplificació administrativa, com també les que ara es tramiten al Parlament dins el marc del projecte de llei del mateix nom. "Consideram que moltes d’aquestes mesures suposen passes enrere importants que posen en risc la imprescindible reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle i el compliment dels objectius fixats a la mateixa Llei 10/2019 (de canvi climàtic)", afirmen els especialistes del comitè que coordina el professor de la UIB Pau de Vílchez.

Entre les mesures que ja estan en vigor, convé recordar que hi ha la legalització de desenes de milers de cases en sòl rústic que són il·legals i il·legalitzables, a les que ara s'hi volen afegir –mitjançant el projecte de llei de simplificació– les naus que fan tota classe d'activitats també a sòl rústic, com pot ser un magatzem o un restaurant.

Segons els experts, "aquestes modificacions impliquen passes enrere tant pel que fa a la mitigació com amb l’adaptació a l’escalfament global, i per aquest motiu posen en perill la vida, la salut i el benestar de les generacions presents i futures de les Illes Balears", afirma el comitè en un escrit que ha fet públic i que revela que ja es van adreçar al Govern amb motiu de l'aprovació del Decret llei per advertir sobre la importància de preservar el medi ambient i reduir les emissions. A més, denuncien que no han rebut ni tan sols la versió del projecte de llei de simplificació que ara es tramita i que encara va més enllà del Decret llei.

Un dels altres elements que permet el Decret llei ja en vigor, i que no hi ha previsió de modificar, és l'ampliació de les dimensions dels xalets en sòl rústic, que el Pacte havia reduït a 900 metres cúbics i que ara poden tornar a ser de 1.500. A més, els xalets es podran construir també en zones de prevenció de riscos, llevat que finalment el Grup Parlamentari Popular trobi la fórmula per canviar el que ja té aprovat i en vigor després de les greus inundacions del País Valencià.

Aquests dies s'han creuat missatges i informacions de tota classe, sobretot en el sentit que encara que s'hagi aprovat via Decret llei que es pot construir a zones inundables, hi ha una disposició del Pla Hidrològic que ho prohibeix. Però els experts consultats per l'ARA confirmen que aquesta prescripció no s'ha fet complir mai, "perquè no hi ha una cartografia detallada i, per tant, els ajuntaments donaven les llicències fins que el Pacte ho va impedir expressament amb el Decret llei 9/2020", afirmen aquestes fonts.

Els experts que lidera Pau de Vílchez mostren "una profunda preocupació" perquè ara, amb la tramitació parlamentària, es volen aprovar canvis rellevants a la Llei de canvi climàtic "sense consultar prèviament amb els dos òrgans principals de què disposa la CAIB per tractar aquestes qüestions: el Comitè d’Experts per a la Transició Energètica i el Canvi Climàtic i el Consell Balear del Clima".

"Val a dir que aquest darrer òrgan no s’ha convocat cap vegada des de la presa de possessió de l’actual Govern, contravenint el que es disposa a la Llei 10/2019. En un moment d’emergència climàtica, on tots els indicadors apunten cap a un agreujament dels impactes de l’escalfament global, així com a la insuficiència de les mesures previstes per fer-hi front, ens sembla imprescindible que es consulti amb els organismes científics pertinents abans de prendre mesures rellevants en aquesta qüestió", afirma el Comitè en un contundent comunicat que finalitza demanant seny i que "no s’aprovin aquestes modificacions en seu parlamentària".

Més facilitats per posar plaques al sòl rústic

Els experts també han analitzat les mesures sobre la implantació d'energies netes que promou la revisió normativa de Prohens. Tot i que estan a favor de l'impuls de l'energia solar, adverteixen que s'han eliminat alguns requisits urbanístics a l'hora d'implantar les plaques en sòl rústic. De fet, la revisió del Decret llei de simplificació que tramita el Parlament facilitarà encara més les instal·lacions d'energia solar en rústic, tot i la polèmica que duu aparellada pel seu impacte ambiental i visual. Mentre el món pagès i els partits de l'oposició demanen una zonificació, el Govern ha aconseguit que es tramiti una aplicació de les exoneracions que tindran aquestes instal·lacions, sempre que siguin declarades d'interès públic.

De fet, les facilitats es concreten en els paràmetres dels quals queden alliberats els seus promotors. Si fins ara la normativa ja els eximia de qualsevol paràmetre que suposàs computar l'ocupació, ara també s'hi afegeix l'edificabilitat.

En la reforma normativa, que es troba ja en la fase final de la tramitació parlamentària, també s'aprofundeix en els punts de recàrrega elèctrica. Segons la nova redacció, la que promou el projecte de llei, tots els punts de recàrrega tant si són de titularitat pública com privada seran considerats "servei públic" a efectes de l'ocupació de l'espai públic. Aquesta fórmula pretén facilitar la seva instal·lació, això sí, sempre de manera coordinada amb l'Administració, ja que s'hauran d'inscriure "a la xarxa de Mobilitat Elèctrica de les Illes Balears (MELIB), directament o a través d'un acord d'interoperabilitat", estableix la nova redacció de la norma.

stats