El govern espanyol vol gestionar l'ampliació del Parc de Cabrera
El director general de Biodiversitat Miquel Mir, ha assegurat que el Govern balear vol mantenir la direcció del parc
PalmaEl govern espanyol vol gestionar l'ampliació del Parc Nacional de Cabrera, que l'executiu balear va enllestir el passat mes de març. El diari 'Última Hora'ha avançat aquest dimecres que l'Organisme Autònom de Parcs Nacionals es vol fer càrrec del nou espai. Així ho ha confirmat l'ARA Balears amb la Conselleria de Medi Ambient.
D'aquesta manera, el Ministeri pretén crear una administració paral·lela per gestionar l'ampliació del parc, ja que el govern central entén que "no hi ha continuïtat ecològica demostrada" entre les zones protegides terrestre i marina, consideració amb la qual no està d'acord el director general de Biodiversitat de la Conselleria de Medi Ambient, Miquel Mir. El Govern balear vol mantenir la gestió i la direcció del parc, com ha fet fins ara, tot i que no descarta que hi pugui haver una cooperació mútua amb el Ministeri. "Nosaltres no hem de demostrar que hi ha una continuïtat ecològica demostrada, han de demostrar ells que no n'hi ha".
El director general ha explicat que, davant aquesta situació, el Govern balear presentarà al Consell de Ministres un requeriment previ a la interposició d'un contenciós administratiu contra l'acord del Consell de Ministres de l'1 de febrer de 2019, on s'aprovava l'ampliació del Parc Nacional de Cabrera. "Només volem arribar a un acord per poder gestionar el parc, com hem fet fins ara", ha dit.
Dues gestions per a un sol parc
Si finalment el govern espanyol s'encarrega de la nova ampliació del parc hi haurà molts problemes diaris, assegura Miquel Mir. "Per a la gestió del dia a dia el model que ells intenten aplicar aniria en contra d'un funcionament òptim del parc".
A més, ha remarcat que no volen dues estructures diferents per gestionar el mateix parc, sinó que volen gestionar-lo amb la col·laboració del Ministeri. "No volem les competències de les aigües exteriors, sinó la gestió de Cabrera".
El director general ha volgut posar un exemple pràctic per demostrar que no seria una gestió òptima. "I si es vol fer una activitat que comenci a l'illa i inclogui fer un recorregut per tot el parc de Cabrera, a qui haurà de demanar els permisos? A nosaltres o a ells? Haurà de demanar dos permisos?", es demana Mir. "Al final ens posaran en situacions administratives a les quals no sabem respondre", ha sentenciat.
Toni Muñoz, responsable de conservació del GOB, ha assegurat que la tensió entre les administracions autonòmica i estatal es va evidenciar a la reunió del Patronat del parc el passat 11 de març. Segons Muñoz, els tècnics del Ministeri defensaren la necessitat de crear una nova estructura organitzativa, però que el conseller de Medi Ambient i el director general d’Espais Naturals i Biodiversitat consideraven un inconvenient crear una estructura paral·lela de gestió.
El responsable de conservació ha dit que pensaven que s'arribaria a un acord entre les dues administracions, però això no ha passat. "És un despropòsit que el govern espanyol vulgui controlar l'ampliació del parc".
A més, ha recordat que en el punt tercer de la resolució, Madrid deixa clar que l'Organisme Autònom "exercirà en aquesta gestió sense perjudici de les competències que la normativa general o sectorial atribueixi a altres òrgans de l'Administració".
Des del GOB consideren que seria "una greu passa enrere i un greu error l’existència al parc de dues estructures paral·leles de gestió, amb tots els problemes que això pot suposar". Davant aquesta situació, han instat la presidenta del Govern, Francina Armengol, a fer "urgentment les gestions oportunes a Madrid per tal de reconduir la situació" i que l'ampliació del parc es realitzi sota l’actual estructura, dirigida des de la Conselleria de Medi Ambient i en coordinació amb el Ministeri.