Competència vol incentivar la rebaixa dels preus de la banda ampla
La CNMC preveu reduir un 45% la tarifa que Telefónica cobra per l'accés majorista als seus rivals
BarcelonaEls preus i la velocitat de la banda ampla són una loteria geogràfica si es pren la Unió Europea com a marc global. Aquesta era l'alerta de la Comissió Europea ara fa un any, quan va fer públic un estudi que comparava els preus d'aquest servei entre els estats membres. En aquesta llista, Espanya era el segon país més car, només per darrere de Xipre, amb una mitjana de 31,40 euros al mes, molt per sobre dels preus per sota dels 11 euros mensuals que tenen països com Romania o Xipre.
Un dels factors que explica aquests preus tan elevats és el preu majorista que Telefónica cobra als seus rivals per utilitzar la seva xarxa. A finals de març, la CNMC va proposar rebaixar un 45% el preu per capacitat contractada a cada punt d'accés indirecte (PAI), i aleshores va obrir a consulta pública la revisió d'aquestes tarifes amb l'objectiu de garantir l'equilibri entre la competència i Telefónica i promoure la inversió en xarxes d'accés de nova generació. De fet, Brussel·les ja va forçar Telefónica a rebaixar els seus preus a l'engròs, en considerar que "desincentivaria la inversió en banda ampla d'alta velocitat, amb la qual cosa s'encaririen els preus per al consumidor final".
Després d'aquesta consulta pública, Competència ha notificat aquest dimarts a la Comissió Europea i als organismes europeus de regulació la seva intenció de reduir el 45% aquesta tarifa. Així doncs, el preu passaria a ser inferior a 10 euros, en funció de la tecnologia (fibra òptica o coure), en comparació amb els prop de 20 euros que pot arribar a costar actualment la tarifa de megabits per segon.
La repercussió per al consumidor
Tot i que Competència, de moment, planteja abaratir el preu majorista de Telefónica, l'accés indirecte garanteix que els operadors alternatius puguin oferir serveis de banda ampla als usuaris utilitzant la xarxa de Telefónica, però sense necessitat d'instal·lar els seus equips a cada central. Així doncs, els operadors alternatius no han d'invertir tant per accedir als serveis majoristes i s'incentiva la competència i la rebaixa de preus finals per al consumidor.
A Espanya, aquest febrer hi havia 755.000 línies de banda ampla en accés indirecte, un 9% més que l'any anterior.
Aquest dimarts la CNMC ha notificat la seva intenció de revisar aquests preus a les autoritats europees a l'espera dels seus comentaris. D'aquí a un mes, el termini màxim que tenen els organismes comunitaris per fer les seves aportacions, la CNMC aprovarà els preus definitius.