Incendi
Societat26/07/2023

Es compleixen deu anys del gran incendi forestal d'Andratx, Calvià i Estellencs

Un total de 32 mitjans aeris i més de 400 persones van estar treballant en les tasques d'extinció durant dues setmanes

ARA Balears
i ARA Balears

PalmaS'han complert deu anys del gran incendi forestal que el 26 de juliol de 2013 va afectar gairebé 2.500 hectàrees, entre Andratx, Estellencs i Calvià. Un total de 32 mitjans aeris i més de 400 persones van estar treballant en les tasques d'extinció durant dues setmanes. L'incendi es va donar per extingit el 13 d'agost.

Una vegada el foc es va donar per extingit, varen començar les feines de restauració amb la finalitat de garantir la seguretat per a persones i béns. També fer el control i la prevenció dels processos erosius i aparició de plagues, regenerar la coberta vegetal en casos concrets, protegir o recuperar espècies vegetals concretes i sensibilitzar sobre autoprotecció i cultura dels rics la població.

Cargando
No hay anuncios

A més, van existir diferents iniciatives de participació ciutadana, amb més de 1.000 persones fent tasques de col·laboració i un total d'1.360.000 euros de finançament entre aportacions voluntàries i pel pressupost aportat per l'aleshores Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Territori i també pel Ministeri de Medi Ambient.

Segons Ana Torres, directora general de Medi Natural i Gestió Forestal, la "lliçó apresa" va ser que en un gran incendi forestal com el d'Andratx, "la millor estratègia per combatre-ho és sempre la prevenció". Per això, assenyala Torres, "resulta essencial haver treballat prèviament en la gestió forestal de les zones vulnerables i en la sensibilització de la cultura del risc en la població". En aquest sentit, la directora general apunta que "amb l'actual escenari de canvi climàtic, amb estius de sequera extrema i onades de calor recurrents, es preveuen incendis més extensos, més intensos i més perillosos", com ens remarquen des del Servei de Gestió Forestal de la Conselleria.

Cargando
No hay anuncios

Recuperació de la superfície arbrada

Una dècada després, aproximadament el 70% de la superfície arbrada afectada (recoberta principalment de pinar), present en una bona regeneració natural, amb densitats variables segons la zona. Per tant, s'estima que en uns anys més ja es podrà parlar de bosc adult.

Cargando
No hay anuncios

Així i tot, reforestar certes parts arbrades resulta molt complex i dificultós atesa la recurrència de grans incendis, per la presència de la cabra domèstica assilvestrada, l'orografia complexa i l'elevada pedregositat i superfície rocosa existent. Per altra banda, resulta essencial que els habitatges i infraestructures ubicades en zona forestal, com algunes de les que van quedar parcialment afectades durant el gran incendi, realitzin les franges de prevenció i autoprotecció obligatòries, de cara al fet que siguin defensables i segures en cas d'incendi forestal.

Cargando
No hay anuncios

Cal recordar que ens trobam a l'època de màxim risc d'incendi forestal, que està totalment prohibit encendre foc en terreny forestal i que cal consultar diàriament la situació de perill a la pàgina alertafoc.caib.es.