Pandèmia
Societat 18/09/2024

La compra de les mascaretes del cas Koldo va ser nul·la, segons determina el Consultiu

El Consell Consultiu ha avalat que l'Ib-Salut hagi declarat nul·la la compra de mascaretes per 3,7 milions d'euros durant la pandèmia per part del Govern que presidia Francina Armengol

ARA Balears
3 min
Persones amb mascareta pels carrers del centre de Palma.

PalmaEl Consell Consultiu ha avalat que la compra de mascaretes per 3,7 milions d'euros durant la pandèmia per part del Govern de Francina Armengol a l'empresa Soluciones de Gestión, investigada per l'Audiència Nacional al cas Koldo, va ser nul·la. L'òrgan ha emès un dictamen favorable a la decisió de l'IB-Salut de declarar nul·la la compra efectuada el maig del 2020, per falta de capacitat de l'empresa contractada per subministrar les màscares i la manca de "solvència tècnica adequada per dur-ho a terme".

La Conselleria de Salut va iniciar el març passat la declaració de nul·litat del contracte per reclamar per la via administrativa a l'empresa els 3,7 milions d'euros abonats per aquestes mascaretes, que mai no es van utilitzar. Al dictamen favorable hi ha un vot particular disconforme, dels consellers Antonio Diéguez i Maria Ballester, que discrepen del criteri majoritari per una qüestió tècnica: al·leguen un "error de plantejament" perquè no es planteja la nul·litat del contracte de subministrament, sinó la nul·litat per la qual es declara d'emergència la tramitació.

El Govern d'Armengol va comprar per un procediment d'emergència a Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas 1.481.990 mascaretes l'abril del 2020, per les quals va pagar 3.701.500 euros. Van quedar emmagatzemades i no es van arribar a utilitzar. L'agost del 2023, l'IB-Salut va incoar un procediment de resolució parcial del contracte d'emergència per "incompliment culpable de la contractista", al qual es van reclamar 2.626.584 euros, per la diferència de preu entre les màscares KN95/FFP2 sol·licitades i les màscares quirúrgiques lliurades.

Declaració de nul·litat

La declaració de nul·litat es va adoptar després que l'IB-Salut desistís del primer expedient de reclamació per 2,6 milions que ja s'havia tramitat perquè les màscares subministrades no responien al contractat. Van al·legar per desistir la dificultat que prosperàs l'expedient a causa que el Govern anterior havia emès un certificat de conformitat amb l'enviament rebut l'agost de 2020.

L'empresa es va oposar a la nul·litat del contracte de subministrament perquè es va acordar "quatre anys després de deixar que les màscares siguin inservibles per caducitat" i va defensar que complia "sobradament" els requisits de solvència econòmica.

Arribada a l'aeroport de Palma d'un carregament de mascaretes.

Segons el Consell Consultiu, el Servei de Salut ha donat compliment, essencialment, als tràmits pertinents per a una revisió d'ofici d'un contracte que és "revisable".

El dictamen conclou que en el moment de l'adjudicació del contracte, la contractista no tenia "la capacitat d'obrar exigible per acomplir l'activitat objecte del contracte", que era el subministrament de mascaretes, per no ser l'activitat del seu objecte social i no disposar de l'autorització administrativa prèvia per exercir aquesta activitat.

Requisit de solvència

L'òrgan assessor determina que la societat contractista tampoc no ha acreditat que, en el moment de l'adjudicació, complís el requisit de solvència tècnica exigit. Va aportar una relació de contractes de subministrament adjudicats entre el 2018 al 2020 per diferents administracions i organismes públics, però no els va acompanyar de cap certificat de conformitat emès per algun d'aquests destinataris dels subministraments que n'avalàs la correcta execució.

El Consultiu afegeix que la declaració de nul·litat de l'acte d'adjudicació del contracte "estén els seus efectes i implicarà la nul·litat de l'acta de recepció de 27 d'abril de 2020 i del certificat de 12 d'agost de 2020 del subdirector de Compres i Logística de l'ens públic, pel qual va donar la conformitat al subministrament prestat".

stats