La comunicació digital transforma la societat
La tesi doctoral de Pedro Macías investiga els canvis que la revolució digital genera en l'àmbit de la política i l'esfera pública
PalmaLa revolució de la comunicació digital genera tot un seguit de canvis culturals, econòmics i polítics que transformen la societat. Els canvis són profunds i complexos i tenen conseqüències sobre la manera com els ciutadans participen en les formes de construcció i control de la democràcia. La principal pregunta que vol respondre la investigació és: Quines són les transformacions que la xarxa causa sobre l'esfera pública i els mitjans de deliberació política?
A la tesi de Macías, 'Esfera pública y sociedad en red: El nuevo sujeto político',es proposen tres nous conceptes: l''homo media', com un nou tipus de subjecte cultural; el 'ciberneoliberalisme', com una nova concepció econòmica que afavoreix especialment els grans oligopolis tecnològics, i la irrupció d'un nou subjecte polític, que constitueix un nou tipus de públic. Aquest nou subjecte polític que es detecta en la investigació s'implica activament en la construcció i el control de la democràcia i ho fa mitjançant un discurs que pretén ser reflexiu, racional i ètic. Una de les conseqüències que té aquest fet és que hi ha més oportunitats per observar i controlar el poder tradicional.
El treball alerta també sobre les oportunitats i els riscos que comporta internet. La xarxa pot contribuir a millorar la qualitat de la democràcia i a desenvolupar d'un nou tipus d'identitat política ciutadana, la qual permetria generar i expandir una esfera pública global, però també pot ajudar a augmentar el control sobre la ciutadania per part del poder polític i econòmic i promoure l'individualisme. Per això, es reivindiquen la necessitat de promoure amb més força la cultura política i cívica entre la ciutadania i un ús més democràtic de les tecnologies de la informació i la comunicació.