Un representant de la comunitat gitana diu que a Son Banya no estan "formats" per sortir-ne

El president de l'Associació Gaocalo Nova Esperança, Carlos Cortés, demana en el ple de Cort que es torni a negociar amb els habitants del poblat

Entrada del poblat de Son Banya. / ISMAEL VELÁZQUEZ
K. O.
30/07/2020
2 min

PalmaEl president de l'Associació Gaocalo Nova Esperança, Carlos Cortés, que aspira aglutinar els més de 7.000 gitanos de les Balears, ha assegurat en el ple de l'Ajuntament de Palma que els habitants del poblat de Son Banya no estan "formats" per sortir-ne. "No estaran preparats si abans no reben una educació per poder seguir les pautes de la societat", ha explicat el president, també conegut com el Charly.

Cortés ha demanat que es torni a negociar "casa per casa" amb els habitants del poblat "com s'ha fet a altres ciutats d'Espanya". "Vull que la meva gent surti de Son Banya, però preparada", ha dit, i ha afegit que la manca de formació entre els residents dificulta que puguin fer demandes a Cort. El representant de l'entitat gitana ha convidat tots els partits municipals a visitar Son Banya i "veure" com "pateixen" els seus habitants. A més, ha considerat que les ajudes que puguin rebre una vegada Cort hagi desallotjat completament el poblat "no són una solució".

El regidor de Cultura i Benestar, Antoni Noguera, ha afirmat que el Consistori sap amb "profunditat" qui viu al poblat i que les negociacions s'estan fent casa per casa. També ha dit que Cort "ajudarà" totes les famílies que tenen causes judicials amb la justícia o que no tenen altres propietats fora del poblat. A més, ha reiterat que la trentena de famílies que ja han sortit segueixen un "procés d'integració normal". D'altra banda, ha comentat que el desmantellament "no posarà fi al narcotràfic", però sí que millorarà la vida de moltes famílies.

L'associació, segons ha afirmat Cortés, pretén lluitar per la integració dels gitanos, treballar perquè les dones de la seva comunitat "tinguin veu" i "allunyar els joves del tràfic de drogues". Cal recordar que l'Ajuntament de Palma espera que el 2021 Son Banya sigui un solar que després se cedirà al Govern perquè hi construeixi una residència, segons va explicar Noguera. El gener d'enguany la Junta de Govern municipal va aprovar la segona fase del projecte tècnic de demolició del poblat xabolista. Actualment hi viuen 90 famílies en 85 cases perquè durant la primera fase del projecte es varen executar 42 desallotjaments i varen abandonar Son Banya 117 persones.

stats