Concedeixen el tercer grau a Urdangarin
Un jutjat de Castella i Lleó contradiu la decisió de la Secretaria General d'Institucions Penitenciàries de mantenir-lo en segon
PalmaEl Jutjat de Vigilància Penitenciària número 1 de Castella i Lleó ha estimat el recurs presentat per Iñaki Urdangarin, en què sol·licitava la seva classificació al tercer grau, en contra de l'acord de la Secretaria General d'Institucions Penitenciàries, segons ha informat l'agència Efe. La institució va acordar mantenir-lo en segon grau el juliol, després que el reu demanàs el canvi.
Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó aquest dijous, aquesta resolució judicial, que "no és executiva mentre nom sigui ferma", va en la línia de la proposta formulada en el seu moment per la Junta de Tractament del Centre Penitenciari d'Àvila, favorable al tercer grau. En canvi, la Secretaria General d'Institucions Penitenciàries va rebutjar el 17 de juliol que es concedís a Urdangarin el règim obert, tot i que va permetre que sortís un cap de setmana al mes.
Aquesta era una decisió que havia de ratificar el jutge de Vigilància Penitenciària i que així ho va fer amb una interlocutòria del 14 agost. D'aquesta manera, es va permetre que el reclús sortís un cap de setmana al mes per pal·liar la situació d'aïllament en què viu a la presó per a dones de Brieva.
Ara, el Jutjat de Vigilància Penitenciària 1 de Castella i Lleó ha estimat el recurs d'Urdangarin i li concedeix així el tercer grau, en atenció als "factors positius concurrents", recollits a l'Acord de la Junta de Tractament. A aquests factors, el magistrat hi afegeix "el pagament de la responsabilitat civil per part del recurrent abans del seu ingrés a la presó" i, especialment, "la duresa del règim de compliment que se li ha imposat en absolut aïllament per raons de seguretat i no com a tracte de favor per satisfer la seva voluntat".
Cal recordar que el marit de la infanta Cristina va triar aquesta presó el juny de 2018 per complir la condemna de 5 anys i 10 mesos pel cas Nóos. El magistrat, tot i això, reprodueix una recent interlocutòria del mateix jutjat que va aprovar per a l'intern "el règim de flexibilitat", a la vegada que recorda l'informe emès per la mateixa presó, en què es recull el procediment que se segueix quan ingressa un home en aquest centre per a dones.
Segons el protocol, els homes són derivats al Centre Penitenciari de Segòvia per decisió de l'administració. No obstant això, en el cas de l'exduc de Palma no ha estat així "per raons de seguretat, més bones de controlar i de millor manera al centre penitenciari on es troba ingressat".
La Fiscalia i l'Audiència de Palma, en contra
D'acord amb el TSJCiL, aquests documents "confirmarien el criteri" recollit en anteriors resolucions del Jutjat de Vigilància Penitenciària 1 de Castella i Lleó i el de l'Audiència Provincial d'Àvila, davant al que va resoldre l'Audiència Provincial de Mallorca i el Ministeri Fiscal. Aquests dos darrers mantenien que el motiu d'estar a la presó de Brieva era per "la mera voluntat de [l'intern] i no per raons de seguretat".
La interlocutòria recull expressament que, si hagués estat per voluntat de l'intern el motiu de l'aïllament, "es podria haver incorregut un delicte de prevaricació, perquè s'hauria creat un règim de vida penitenciari inexistent en la legislació espanyola per donar un tracte de favor a un reclús". Així mateix, sosté que, si fos així, es podria estar cometent "un delicte de malversació de cabals públics, atès que la situació suposa la custòdia permanent en un mòdul específic aïllat amb un elevat cost".
"Aquesta especial forma dura de vida, que implica un superior grau d'aflicció amb relació al que es correspondria legalment per les restants característiques penitenciàries de l'intern, justificaria que l'actual grau de compliment de la condemna, un terç, no pot ser obstacle per a la progressió del tercer grau", assenyala la resolució.