La concessió de la fruita escolar a una empresa valenciana precipita el tancament de Fruita Bona

Més de 120.000 quilos de taronges i 20.000 de clementines, previstos per al subministrament dels centres educatius, han acabat a terra

Taronges procedents de València.
4 min

PalmaLa concessió del programa de fruita i verdura escolar a una empresa valenciana, Frutas y Verduras Massanassa, ja té una primera conseqüència de pes. L'anterior empresa adjudicatària, la societat agrícola mallorquina Fruita Bona S.A.T, acabarà la seva activitat l'any que ve. "No vivim del programa escolar, però perdre'l ho ha precipitat tot. Més de 120.000 quilos de taronges i 20.000 de clementines previstos per als centres s'han malbaratat i han acabat a terra perquè no els hem pogut recollir", explica Toni Perelló, gerent de Fruita Bona.

El passat mes de febrer, l'ARA Balears va publicar una notícia en la qual explicava que Fruita Bona havia enviat correus als centres educatius per demanar-los que els notificassin si Frutas y Verduras Massanassa no complia els compromisos de la licitació. És a dir, si no entregava la fruita acordada, que havia de ser més d'un 50% de quilòmetre zero, i amb les característiques compromeses. L'empresa ha rebut nombroses fotografies de productes i albarans on consten taronges procedents de València o peres de Bèlgica, entre d'altres.

Per indicació del conseller

La mobilització dels centres ha estat tan forta que l'empresa valenciana s'ha dirigit a ells per demanar-los un vot de confiança. Davant aquesta situació, Fruita Bona vol deixar clar que si va contactar amb les escoles va ser perquè el conseller d'Agricultura, Joan Simonet, va demanar que estiguessin pendents de si es produïen vulneracions de la licitació: "Ells són conscients que és molt difícil que Massanassa pugui complir el que va dir, i el conseller, en una reunió el 25 de gener, ens va dir que denunciàssim totes les irregularitats que detectàssim i que ells actuarien", explica Toni Perelló, gerent de Fruita Bona. "No hem fet una campanya de desprestigi com a vendetta, sinó per denunciar incompliments, no només per la procedència de les fruites, sinó també per altres qüestions. Encara no ens han respost", diu, en al·lusió a Agricultura.

Una caixa de taronges procedents de València entregada a un centre educatiu de Mallorca.

Per altra banda, Perelló reivindica que durant tots els anys que l'empresa a la qual representa ha gestionat el programa escolar sempre s'ha entregat més d'un 50% de fruita de Mallorca, "requisit fonamental per aconseguir els 40 punts que atorga la convocatòria per a productes quilòmetre zero". Cal recordar que Agricultura va dir a l'ARA Balears que Fruita Bona "també importava les pomes, per exemple, i comprava bona part del que servia a una empresa que duia el gènere de fora de les Balears". Davant aquest fet, l'empresa mallorquina assegura que el curs 2022-2023 va ser l'únic en què va entregar pomes de Polònia "i va ser perquè a causa de la sequera no en vàrem poder dur de Lleida". Perelló sí que accepta que la resta de fruites, a part del 50% quilòmetre zero, era de la Península.

Fruita Bona recorda que Massanassa va presentar una oferta de licitació, en què es comprometia a subministrar:

- Dues vegades clementines ecològiques Km0

- Una vegada melicotó Km0

- Una vegada pera

- Dues vegades poma ecològica

- Una vegada suc de taronja

- Dues vegades taronges ecològiques Km0

Una definició de quilòmetre zero polèmica

L'empresa valenciana s'ha compromès a què un 54% del producte aportat seria quilòmetre zero. Això són 3.011,34 quilos de taronges; 3.012,24 de clementines i 1.506,12 de melicotó, explica Perelló. Cal recordar, però, que segons va exposar Agricultura, la definició de Km0 amb la que treballa no implica que els productes hagin de ser de les Illes, sinó que poden ser productes recollits a València, perquè allà sí que són quilòmetre zero, i després traslladats. Sobre aquesta definició, Perelló aixeca la veu i aplica la lògica: "En relació amb un producte quilòmetre zero no hi cap altra definició que no sigui la d'aquell que es consumeix allà on s'ha conreat. Voler disfressar la situació dient que l'empresa de fora pot dur els productes de la seva comunitat, és una presa de pèl", protesta.

Ara per ara, amb les entregues ja fetes, Fruita Bona acusa Massanassa de no acatar el contracte: "L'incompleixen, perquè la taronja i la clementina entregada fins ara és de fora i, per tant, ja no poden arribar al 50% de fruita quilòmetre zero que fixa la licitació i al qual s'havien compromès". En relació amb les entregues, l'ARA Balears ha consultat dos centres educatius de dos municipis diferents. Un d'ells assegura que els arriba molta fruita que llencen directament perquè no es pot consumir. L'altre diu que els arriba principalment fruita cítrica procedent del refrigerador, i que no la poden consumir fins a l'endemà, quan ja ha agafat temperatura ambiental.

Davant la polèmica aixecada, Agricultura ha assegurat que fa inspeccions aleatòries a centres per garantir que Frutas y Verduras Massanassa compleix la contractació i per vigilar quina és la qualitat dels productes, especialment dels que arriben de fora. Aquestes inspeccions també es feien a les anteriors empreses concessionàries. Per altra banda, la Conselleria explica que l'empresa no ha cobrat res de part del Govern i que no ho farà fins que hagi entregat tots els repartiments. En aquell moment, haurà de presentar els albarans a Agricultura, que els estudiarà i, si determina que tot és correcte, abonarà les factures. Perelló, però, expressa el seu escepticisme: "Aquestes inspeccions es fan cada molt de temps i són bàsicament una revisió ràpida dels albarans, i prou", diu. Per altra banda, veu improbable que, en cas que Massanassa no compleixi la licitació, deixi de cobrar. "L'Administració pública no vol embulls i sempre acaba pagant", assegura.

stats