Tribunals

Els condemnats per delictes de sang podran treballar a les cuines de les presons, però Justícia endureix els requisits

L'ARA té accés a la nova circular del Govern que unifica criteris després de l'assassinat de la cuinera de Mas d'Enric

El centre penitenciari de Mas d'Enric
06/09/2024
4 min

BarcelonaFa exactament 177 dies que I.S.O., que complia una pena de presó a Mas d'Enric per haver assassinat una dona, va matar la cuinera de la presó, la Núria. La va assassinar amb un ganivet de la mateixa cuina on tots dos treballaven i després es va suïcidar. Aquest crim, el primer de la història penitenciària catalana que té com a víctima una treballadora i com a botxí un pres, va iniciar un cicle de mobilitzacions dels funcionaris de presons sense precedents. I també va deixar una pregunta a l'aire: què havia fallat? El departament de Justícia, que va descartar cessaments de la cúpula de la conselleria (va dimitir el director de Mas d'Enric), també va negar en un informe posterior que l'assassinat s'hauria pogut evitar. Tot i això, ràpidament va demanar a les presons que reavaluessin els presos que treballaven a les cuines, tot a l'espera d'una nova circular que, definitivament, unificaria els criteris pels quals els interns poden treballar, ja que ara cada presó en tenia de diferents.

Aquesta va ser la reacció d'una conselleria que llavors liderava ERC i tenia com a consellera Gemma Ubasart. La nova circular s'ha anat treballant durant aquests cinc mesos i ara ja està enllestida: entrarà en vigor l'1 d'octubre i les presons ja la tenen per anar-hi adaptant les seves dinàmiques. Tot ha coincidit, però, amb un canvi de Govern, i ara el departament el pilota Ramon Espadaler, a les llistes del PSC i líder d'Units per Avançar. Així doncs, segons fonts de la conselleria, encara poden haver-hi canvis del nou equip durant aquest mes. L'ARA ha tingut accés a l'esperada circular, que fixa més criteris i filtres perquè els presos puguin treballar, però en cap moment ho condiciona al delicte pel qual han estat condemnats.

Una de les primeres decisions de les presons després que la conselleria els demanés una reavaluació dels interns que treballaven a les cuines va ser apartar aquells que havien estat condemnats per delictes de sang, intentant evitar així un cas com el d'I.S.O. De fet, Justícia, ja sota el lideratge d'Espadaler, va apartar un pres condemnat per un delicte de sang de la cuina de Ponent que ja havia estat expulsat d'aquesta destinació laboral durant el moment de les reavaluacions posterior al crim de Mas d'Enric.

La consellera Ubasart i el secretari Calderó al Parlament de Catalunya.

Ara, però, els condemnats per delictes de sang podran seguir treballant a les cuines un cop entri en vigor la circular, que vol ser més restrictiva i posar més filtres. Per exemple, classifica els llocs de treball i en qualifica uns quants d'especial risc: són alguns tallers productius industrials (dependrà de cada centre), la cuina, la fleca, la bugaderia, les botigues i aquelles feines que són fora dels mòduls, com la jardineria o els magatzems. Per treballar en aquestes feines d'alt risc caldrà haver superat uns requisits "addicionals" que són més exigents. En el cas de la cuina, per exemple, no hi podran treballar aquells que hagin estat en cel·les d'aïllament durant els últims dos anys. I en aquests requisits "addicionals" és on entren nous filtres: els especialistes hauran d'avaluar si el pres està complint un programa individualitzat de tractament. Aquest és un punt clau, ja que I.S.O no estava fent cap programa (es consideren clau per rehabilitar-se) i ara això es tindrà més en compte. De la mateixa manera que s'inclou que el no compliment d'aquest programa sigui una raó que motiva l'extinció de la relació laboral.

En els requisits per entrar a treballar a la cuina, es manté que el pres tingui un test Riscanvi (que mesura el grau de reincidència) que en cap cas sigui alt. L'ARA va explicar que amb I.S.O. també va haver-hi un error en l'aplicació d'aquest test: se li havia de fer després que agredís un altre pres i al final no es va fer. En aquest sentit, un altre dels elements que criticaven treballadors penitenciaris del perfil d'I.S.O. és que no pagava la responsabilitat civil a la família de la dona que havia assassinat tot i que tenia 8.203 euros al compte de la presó. Això ara també ha provocat un canvi: si un intern no abona durant dos mesos la responsabilitat civil, podrà ser expulsat de la feina. Sumat a tot això, una Unitat de Seguretat Interior realitzarà una "anàlisi d'idoneïtat" per avaluar si el pres està preparat per treballar.

Espadaler i Ubasart durant el traspàs de carteres.

El resum, segons fonts de la conselleria, és que s'imposen més requisits per entrar a treballar i també se'n contemplen més per acabar amb la relació laboral. Amb aquesta circular, Justícia espera consagrar la seguretat als centres i evitar casos com el de l'assassinat de la Núria. Aquest document ha tardat sis mesos a sortir a la llum i el nou departament d'Espadaler encara hi pot introduir algun canvi, però a partir de l'1 d'octubre totes les presons tindran els mateixos criteris per determinar quins interns poden treballar i quins no.

stats