Condemnen la Generalitat a pagar 300.000 euros a uns pares per retirar-los la custòdia
Segons la sentència, l'administració va retenir la custòdia dels nens, tot i que els informes mèdics descartaven que els haguessin maltractat
BarcelonaEl Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha condemnat la Generalitat a indemnitzar amb 300.000 euros uns pares a qui va mantenir la custòdia retirada dels seus dos fills durant més de 2 anys, tot i que els informes dels metges i les sentències judicials descartaven que els haguessin maltractat. La direcció general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA), que assegura que es tracta "d'un cas puntual", ha confirmat que acatarà la sentència.
La sentència avala que la DGAIA retirés inicialment la custòdia als pares "després de l'informe inicial de l'hospital al qual van portar el primer dels nens", però li retreu que hagi "mantingut durant un llarg període de temps" la mesura, després que els metges que van atendre els nens posteriorment descartessin que les lesions haguessin tingut a veure amb maltractaments.
El fill gran de la parella, veïna d'Altafulla (Tarragonès), va néixer el novembre del 2009 per cesària, després d'un part llarg i complicat. Un mes després, el nen va tornar a l'Hospital de Sant Pau de Barcelona amb greus lesions cerebrals, fractura d'un os cranial, convulsions i deteriorament neurològic greu. Seguint "els protocols" la Generalitat va retirar la custòdia als pares i va assumir la tutela del menor. El mateix va fer quan va néixer el germà petit, el setembre de 2010.
El problema és que els tres informes mèdics posteriors, que es van fer durant el 2010, descarten que el germà gran hagués patit cap de les lesions per "sacsejades", segons la sentència, sinó que les atribueixen a "maniobres del part", i descarten un "origen traumàtic". Un jutjat d'instrucció del Vendrell primer i l'Audiència Provincial de Tarragona –ja el 2012– després van descartar "l'existència de maltractaments".
El primer fill de la parella ha estat dos anys, un mes i 19 dies sota tutela de la Generalitat, tot i els informes mèdics, mentre que el germà petit ha estat un any, cinc mesos i sis dies apartat de la família.
El jutjat de família de Tarragona que va revisar el cas el febrer de 2012 ja atribuïa el comportament de la Generalitat a "un cert automatisme burocràtic". Posava en dubte si el millor per als nens hauria estat "mantenir-los dins del nucli familiar amb un seguiment minuciós" per part de l'administració, en lloc de dictar una "resolució automàtica de desemparament".
Ara la sentència del TSJC assegura que l'administració va "ignorar les continuades explicacions i proves mèdiques que descartaven l'existència de maltractaments", ocasionant "un dany moral als pares i els fills", que calcula en 300.000 euros –75.000 per a cadascun d'ells–, per sota del milió que demanava la família com a indemnització.
La DGAIA ha confirmat que ja ha retornat la custòdia dels menors als pares. Explica que abans del 2010 ja va incrementar les mesures de seguretat per garantir un millor seguiment dels casos on hi hagués informes mèdics contraris al criteri de l'administració.