Tribunals
Societat29/05/2024

El Suprem confirma que treure’s el condó sense consentiment és una agressió sexual

El tribunal dicta una sentència pionera sobre el 'stealthing' però no concreta quina pena s'ha d'aplicar

ARA
i ARA

BarcelonaEl ple de la sala penal del Tribunal Suprem ha conclòs aquest dimecres de manera unànime que treure's el preservatiu d'amagat, o no fer-lo servir durant tota una relació sexual o una part malgrat haver-ho pactat prèviament amb l'altra persona, és un delicte d'agressió sexual. Els magistrats han deliberat durant setmanes per fixar jurisprudència davant d'aquesta pràctica, que es coneix com a stealthing, i finalment han confirmat que atempta contra la llibertat sexual de les persones. Aquesta és la primera vegada que el Suprem dicta una sentència que reconeix la retirada del condó sense consentiment de la parella sexual com a delicte.

El Suprem ha arribat a aquesta conclusió a partir del cas d'un home condemnat a quatre anys i mig de presó per haver enganyat la seva parella sexual. Tot i haver pactat fer servir el condó (com havien fet anteriorment), en aquella ocasió no se'l va posar. A més, havia estat diagnosticat feia poc d'una malaltia de transmissió sexual que va acabar contagiant a la seva víctima. Els fets van ser jutjats per l'Audiència Provincial de Sevilla el 2020, en què es va resoldre que la dona havia consentit “exclusivament” el sexe amb preservatiu i que, per tant, el condemnat va atacar “greument” la seva llibertat sexual. El Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia també va avalar aquest delicte. Ara és el Suprem qui ho fa. 

Cargando
No hay anuncios

La sentència es publicarà i notificarà en les pròximes setmanes i, de moment, es desconeix si l'home serà condemnat pel delicte d'abusos vigent en el moment dels fets o pel d'agressió sexual. Per ara, cinc magistrats han emès un vot particular en què defensen la pena pròpia d'una penetració sense consentiment, que fixa entre 6 i 12 anys de presó. La posició de la resta de jutges es desconeix.

Escassa jurisprudència

La sentència haurà d'aclarir com cal procedir legalment davant d'una modalitat delictiva amb escassa jurisprudència a Espanya. Fa uns mesos, l'Audiència Provincial de Madrid va condemnar a dos anys de presó per un delicte contra la llibertat sexual un home que va mantenir relacions sexuals sense preservatiu amb una dona tot i que havia pactat fer-lo servir davant el temor d'ella a quedar-se embarassada o contraure malalties de transmissió sexual. En aquell moment, l'audiència madrilenya el va condemnar per un delicte d'abús sexual i va detallar que es tractava d'un cas de stealthing

Cargando
No hay anuncios

La primera sentència a Espanya per stealthing es va dictar el maig de 2019 a Salamanca i l'home va ser condemnat a una multa de 2.160 euros. A Catalunya, l'únic cas jutjat va acabar amb l'absolució de l'acusat, ja que, segons la sentència, la retirada del condó no va quedar “acreditada”.